Plop Het Kabouterbos [recensie]

plop kabouterbos spelKabouter Plop en zijn vrienden gingen deze ochtend op stap om een lekkere boswandeling te maken, maar nu zijn ze de weg naar hun paddenstoeltjes kwijt! Kan jij ze terug naar huis helpen? Grabbel de juiste kaartjes en maak zelf een pad door het kabouterbos. Wie als eerste terug is, wint het spel!

Recensie:
Het is hier altijd feest wanneer we een pakket met recensie-artikelen aangeleverd krijgen. Mijn dochter helpt graag met uitpakken en pakt met argusogen de doos van Plop Het Kabouterbos uit de doos. Want wat moet zij nu met iets van Kabouter Plop? Als ze ziet dat het een spel is, is ze nog steeds niet helemaal overtuigd, hoewel nieuwe spelletjes hier altijd welkom zijn.

Wij zijn beide gek op het spelen van spelletjes! Op de achterzijde van de doos zie ik dat het om een soort doolhof gaat en dat wekt de interesse van mijn dochter voldoende om het spel te willen spelen. We besluiten snel de doos te openen en alles klaar te zetten om het spel eens te onderwerpen aan een test.Plop Kabouterbos (2)

De voorbereidingen zijn even wat werk, maar gelukkig gaat het allemaal vrij snel. Er zitten veel kaartjes bij en deze moet je even uit het karton drukken. De spelfiguren (bestaande uit kabouter Plop, Kwebbel, Lui en Klus) druk je eenvoudig uit de vierkante kartonnen waar ze allemaal in zitten. Het valt ons direct op dat er veel kaartjes zijn en deze moet je allemaal ondersteboven in de deksel van de doos leggen.

Een snelle blik op de hoeveelheid kaartjes maakt meteen duidelijk dat dit niet echt praktisch is, aangezien je dan dubbeldikke lagen krijgt. We spreiden het maar uit over tafel, maar zelfs dat blijkt eigenlijk geen doen. Plop KabouterbosZeker niet als je bijvoorbeeld met vier spelers aan tafel zit. Omdat je steeds een kaartje moet pakken en soms ook weer terug moet leggen tussen de kaartjes bedenk ik dat een zakje waar je dit in kan doen geen overbodige luxe is.

Gelukkig biedt een klein zakje van Sinterklaas uitkomst; daar gaan alle kaartjes in en deze zak met inhoud past ook nog eens keurig in de doos wanneer ik een stuk karton uit de doos haal waar de voetjes van de spelfiguren in hebben gelegen. De spelbord, de spelfiguren en de kaartjes zijn gemaakt van stevig karton met een geplastificeerd laagje, waardoor het zeker wel geschikt is voor kleuterhandjes. Eventueel viezigheid van handen is met een doekje er eenvoudig af te vegen.

Plop Kabouterbos (3)Het spel is bedoelt voor kinderen vanaf vier jaar en daar past Kabouter Plop natuurlijk prima bij. Echter is het wel zo dat het doel van het spel (een weg vinden naar je eigen paddenstoel) best lastig is aangezien het wel enig tactisch spelen vereist. Je hebt namelijk weggetjes met bochten, rechte wegen en splitsingen. Maar ook wegen met een boomstam, waardoor de weg dood loopt. Dan heb je nog kaartjes met een schep, waarmee je een kaartje van het spelbord mag halen.

Je poppetje mag je alleen verplaatsen als je een Plopmuts pakt en met een picknickmand moet je een beurt over slaan. Het lastige is dat je de kaartjes op het bord zowel bij je eigen weg mag spelen als bij een ander, zodat je diegene kunt dwarsbomen. En dat is toch een beetje te hoog gegrepen voor een vierjarige.

Jonge kinderen zul je dus een beetje moeten helpen en zelf moet je vooral niet al te tactisch gaan spelen. Maar mijn dochter van acht heeft het spelletje al heel snel door en gaat zeer strategisch te werk. Plop Het Kabouterbos wordt dan al snel goedgekeurd door haar. De – voor haar kinderachtige spelfiguren – neemt ze maar op de koop toe, want het spel is ontzettend leuk!
Plop Kabouterbos (4)
Op de doos staat vermeld dat de speeltijd van Plop Het Kabouterbos ongeveer 30 minuten bedraagt en dat is zeker wel het geval als het spel tactisch gespeeld wordt. Wanneer je het spel speelt met jongere kinderen zul je vaak wat sneller klaar zijn (wat ook helemaal niet erg is voor die leeftijdsgroep). Maar persoonlijk denk ik dat dit spel wat beter tot zijn recht komt bij iets oudere kinderen die de Plop leeftijd al voorbij zijn. Dat is jammer, aangezien je het spel dan niet zo snel meer zal aanschaffen vanwege het uiterlijk…

Plop Het Kabouterbos
Bekijk op bol.comBordspel, 2-4 spelers, vanaf 4 jaar, Studio 100
Bestel dit spel hier >>>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Vakantie met Buurman & Buurman

Juist in de vakantie is het gezellig om spelletjes te doen met je kind(eren). Of …

Share
Share