Armbandjes en koorden: kumihimo, knoopster, vlechten, punniken …

Onlangs mocht ik het boek Kumihimo recenseren voor Trotse Moeders en dat inspireerde mij tot het schrijven van deze blogpost. Kumihimo is namelijk leuk voor alle leeftijden en kan je al goed doen samen met je kinderen die in de basisschoolleeftijd zijn. Maar er zijn meer leuke alternatieven! Een blog vol voorbeelden en leuke linkjes om deze zomer allemaal uit te proberen!

kumihimo
IMG_8350Allereerst kumihimo. Dat is een eeuwenoude Japanse vlechttechniek. Je hebt alleen maar een kumihimoschijf nodig en katoenen garen (of satijnband, of borduurgaren, of leren veters, of …).
De kumihimoschijf kan je op verschillende plekken (hobbywinkels bijvoorbeeld) kopen of online bestellen. Google is je beste vriend zeg ik altijd, investeer even wat tijd in het zoeken naar de beste prijs-/kwaliteitverhouding (inclusief eventuele verzendkosten) voor jou. Een kumihimoschijf kan je trouwens ook zelf maken!

kumihimo in mochilaWat ‘kumihimo’ je dan? Je vlecht met 4, of 8 of zelfs 30 draden een mooi koord, waarmee je bijvoorbeeld een armbandje kunt maken, of een haarband. Je kan je kumihimokoord ook gebruiken voor je zelf gehaakte Mochila (tas).

Er zijn verschillende boeken verkrijgbaar met voorbeelden, maar ook op internet is volop inspiratie te vinden. Op Pinterest bijvoorbeeld. Op facebook zijn zowel Nederlandse als internationale (besloten) groepen rond kumihimo waar je eenvoudig lid van kunt worden. En op deze site vind je een wereld aan patronen, waarbij je ook nog eens zelf kunt aangeven hoeveel kleuren en hoeveel verschillende draden je wilt gebruiken.

knoopster
IMG_8348
Een leuk maar ietwat beperkter alternatief is de knoopster. De kumihimoschijf heeft over het algemeen 32 inkepingen, de knoopster slechts 8 en is dus voor maximaal 7 draden geschikt. Toch is de knoopster ook heel leuk in het gebruik. Net wat minder ingewikkeld en dus geschikter voor jongere kinderen.

De knoopster is ook online verkrijgbaar, bijvoorbeeld hier of hier.
Veel bloggers zijn enthousiast over het werken met de knoopster. Kijk hier maar eens, of hier.

punnikmolen
Punniken is weer een andere variant. Waarschijnlijk kent iedereen wel het traditionele punnikklosje, waarmee je eindeloos lange slierten in diverse kleuren mee kunt maken. punnikklosjeWat doe je daar nou mee? Nou, bijvoorbeeld leuke beestjes en poppetjes maken! Of ook weer armbandjes …

Duurt het je te lang om met het gewone klosje te punniken? Overweeg dan eens een moderne punnikmolen. In no-time heb je een lange sliert gemaakt. Ook heel kindvriendelijk!
Ik heb voor deze tas bijvoorbeeld de hengsels gemaakt met de punnikmolen:

fotos-iPhone-110520-236-768x1024-handwerk-blog-trotse-moeders

breivork
foto breivork
Als soort voorloper op het punniken heb je de breivork. Een heel eenvoudig instrumentje waarmee je ook mooie lange koorden kunt maken. Ik vond in mijn archief nog een foto van het een-in-progress. Gemaakt door mijn jongste dochter die toen vier jaar jong was:

Breivorken zijn ook online verkrijgbaar. Hier wordt uitleg gegeven over hoe je met een breivork werkt, ook aan de hand van een filmpje. Of kijk op dit blog voor een mooie fototutorial.

vriendschapsarmbandjes knopen
Ik vind het leuk om ook het ‘eenvoudige’ knopen van vriendschapsarmbandjes te noemen. Daar heb je echt bijna niets voor nodig, afgezien van (borduur)garen of dunnen katoen. geknoopte bandIk heb het zelf ontdekt toen ik een jaar of 15 was, maar mijn oudste dochter van nu 13 maakt ze al een paar jaar. Ook hierover wordt volop geblogd, zoals hier bijvoorbeeld, of hier, of hier.

Er zijn uiteraard allemaal leuke boekjes verkrijgbaar, maar als je de basistechniek van het knopen onder de knie hebt, zijn online ook eindeloos veel patronen te vinden. En dan vind je hier nog een uitleg hoe je deze patronen kunt lezen.

loomen
loom armbandjesDe rage lijkt (bij ons) redelijk voorbij te zijn. Maar in de zomer van 2014 was iedereen armbandjes aan het loomen … Ze kunnen dus eigenlijk niet ontbreken in dit overzicht. Op bijvoorbeeld Pinterest zijn veel leuke armbandjes met tutorials te vinden, maar ook hier.

Veel plezier deze zomer met koorden en armbandjes knopen en vlechten! Wij zijn benieuwd naar de resultaten.

Voor een recensie van een boek over Kumihimo, klik hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Wie wint een groot Peppa pakket met onze winactie?

We hadden een leuke winactie waarbij we vroegen om creatieve bijdragen die te maken hadden …

Share
Share