Fantastic Foam Klei

foam clayBij ons thuis is kleien een feest. Voor mijn dochter van drie, uiteraard. Hoe meer kleuren en hoe meer potjes er bij elkaar gedaan worden hoe beter. Voor mij is het iets minder geslaagd. Ik zie de klei weken later terug in kleding en vastgekleefd aan speelgoed.

Laatst kregen wij Fantastic Foam Klei, een nieuw soort klei waarbij het uitpeuteren uit het tapijt niet meer nodig zal zijn, volgens de verpakking. Enthousiast ben ik met mijn peuter van drie een middagje gaan spelen. De verpakking, die overigens zo uitnodigend is dat mijn dochter het uit mijn handen rukte, bevat drie potjes met klei en één paar oogjes. Oogjes? Ja, plakoogjes voor een leeuw. Het blijkt een bouwpakket te zijn om een gele leeuw te maken. Twee potjes bevatten gele klei; het derde een beetje oranje en een beetje paarse klei. Dit blijkt precies genoeg te zijn om de leeuw na te maken vanaf het bijgeleverde voorbeeld.

De leeuw is er niet gekomen. Wel kettingen, sneeuwvlokken, een huis, spaghetti en stuiterballen. De klei is zeer licht en blijkt een stuiterende eigenschap te hebben. Volgens peuter is het ‘ballerina klei’. De klei is elastisch en er kunnen draden van worden gemaakt. Wanneer twee stukjes Fantastic Foam Klei elkaar raken blijken ze snel te hechten. Het nadeel hiervan is dat het zorgvuldig gemaakte kunstwerk snel aan een ander stukje klei hecht. Omdat de kleuren van de klei gemakkelijk mengen loop je de kans dat de leeuw niet meer geel is, maar oranje. Wat ons betreft was dat geen probleem.

Dit speelgoed is goedgekeurd door mijn peuter. Ze heeft uren gespeeld om het materiaal te ontdekken. Het materiaal is licht, voelt licht vochtig en fluweel aan en het zet haar handen aan het werk om dat het niet zo gemakkelijk te kneden is als reguliere klei. Een nadeel van deze verpakking is dat de hoeveelheid klei beperkt is, wat het nodig maakt om meer klei bij te kopen. Er zijn 16 Foam Klei producten, evenals een emmer met 12 kleuren. De prijs-kwaliteitverhouding is goed. Ik ben het met de producent eens om het ‘boetseermateriaal’ te noemen.

Het verschil met reguliere (massieve) klei is groot. De Fantastic Foam Klei is gemaakt van een elastische polymeer en heeft dus geen meelbasis. Het is een lichtgewicht materiaal en hecht inderdaad niet aan andere materialen. Op de verpakking wordt het voordeel opgevoerd dat het zonder oven (scheurloos) droogt waardoor kinderen hun kunstwerken kunnen bewaren. Het nadeel is dat het blijkbaar bedoeld is voor eenmalig gebruik. Wij willen dit speelgoed vaker gebruiken en dat betekent dat we het luchtdicht moeten bewaren, wat uitstekend mogelijk is met de bijgeleverde potjes. Het is mogelijk om harder geworden materiaal zachter te maken met water, maar eenmaal uitgedroogd is het niet mogelijk om het wederom te gebruiken.

Share

About Marieke de Bruijn

marieke.jitske.debruijn@gmail.com'

Check Also

Trap er niet in! [review]

Een spel waarbij je nèt niet, of juist wel in ‘drollen’ trapt…. succes verzekerd! Trap …

Share
Share