Die foto waar ik niet op sta

Na drie jaar van stilte nodigt opa zijn zonen, schoondochters en hun kinderen Bas en Fiebie uit in zijn zomerhuis, ooit gekocht om de familie dichter bij elkaar te brengen. Het huis is gevuld met tal van herinneringen. Mooie herinneringen, maar ook herinneringen aan die ene vakantie, toen alles uit de hand liep. Nu is het tijd dat opa een groot familiegeheim onthult…

Recensie

Aanvankelijk, toen ik het boek voor het eerst in handen had,dacht ik dat Die foto waar ik niet op sta een ‘volwassen’ boek was. Het is echter een prachtig staaltje (Vlaamse) jeugdliteratuur. Wat niet weg neemt dat je hier als volwassene ook van kunt genieten, en dat is wat ik absoluut heb gedaan! Overigens ontdek ik de afgelopen anderhalf, twee jaar een heel nieuwe genre boeken, waarschijnl

eim te onthullen, al weet op voorhand niemand dat. Als lezer vermoedt je al snel dat er iets gebeurd moet zijn, er is immers een foto gemaakt waar Bas niet op staat en daar verwijst Bas al aan het begin van zijn verhaal naar.

ijk logisch met een dochter van inmiddels 12 jaar. Young adult en jeugdliteratuur is ook voor volwassenen vaak aangenaam en verfrissend om te lezen.

In Die foto waar ik niet op sta vertelt Bas het verhaal van een paar dagen die hij met zijn opa Bing, zijn ouders, zijn oom en tante en nichtje Fiebie in het zomerhuis van opa heeft doorgeb

racht. Opa heeft jaren geleden het zomerhuis gekocht om daar de familie bij elkaar te brengen, maar geleidelijk blijkt dat deze opzet nooit echt geslaagd is.

De afgelopen drie jaar is de familie niet meer in het zomerhuis geweest en is het onderlinge contact minimaal geweest. Opa heeft nu iedereen uitgenodigd om weer bij elkaar te komen. Het is tijd om een groot geh

Het huis is vol herinneringen en bij ieder klein stukje verhaal over het weekend, verliest Bas zich in zijn herinneringen. Over de zomers in het huis, aan oma die een paar jaar geleden is overleden, over de avonturen die hij met zijn opa heeft beleeft, maar ook over het contact dat hij -in weerwil van zijn ouders- nog met Fiebie heeft en over die ene zomer drie jaar geleden waarin er iets gebeurde. Wat, dat ga ik hier niet onthullen!

Het ophalen van deze herinneringen is niet storend, al duurt het verhaal van het weekend daardoor lang. De herinneringen geven kleuring en context aan het verhaal. En verklaren waarom de onderlinge verhoudingen in de familie zo ingewikkeld zijn.

Ik vind Die foto waar ik niet op sta een verrassing. Niet alleen omdat ik het aanvankelijk niet als jeugdliteratuur had ingeschat, maar vooral omdat het een enorm boeiend verhaal is. Het leest lekker en makkelijk weg, je wilt weten wat er te gebeuren staat dit weekend. De stijl waarin het boek geschreven is, is prettig en to the point. Het kost je niet veel moeite om je de gebeurtenissen en bijvoorbeeld de irritante Klazien of de sullige oom Pelle voor te stellen. Ik had het boek snel uit en heb het met veel plezier gelezen.

Aangezien het volgens mij een perfect boek is voor mijn oudste in de brugklas om voor haar lijst voor Nederlands te lezen, ga ik Die foto waar ik niet op sta zeker op haar stapel leggen. Het boek is niet dik, dus ook zij moet er snel door heen kunnen komen.

Do van Ranst is een Vlaamse auteur die al meer dan 35 titels heeft gepubliceerd en verschillende literaire prijzen heeft gewonnen. Do van Ranst twittert hier.

Die foto waar ik niet op sta – Do van Ranst
Bekijk op bol.comJeugdliteratuur, paperback, 117 pagina’s, Uitgeverij De Fontein
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Fantasievriendjes Première + Film [verslag]

Na het succes van de twee “A Quiet Place” films komt nu de nieuwste film …

Share
Share