Tentoonstelling Atlassen over de amsterdamse cartograaf Blaeu in het scheepvaartmuseum te Amsterdam

Atlassen van Blaeu in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam

Het scheepvaart museum beschikt over de grootste verzamelingen (zee)atlassen van de wereldHet is de moeite waard om met je kinderen een keer een bezoek te brengen aan het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Er is veel te zien en te beleven. Zie ons verslag van Trotse Moeders Tanja die er namens Trotse Moeders eerder dit jaar geweest is, klik hier >>>>

Er is nu een extra reden om snel eens te gaan omdat het scheepvaartmuseum uit zijn archieven de unieke en wereldbefaamde collectie van (zee)atlassen nu in een aparte tentoonstelling laat zien. En dat zien is een indrukwekkende ervaring. Zie verder het artikel hierover op trotsevaders.nl.

Djoeke van Netten gaf uitleg over de Tentoonstelling Atlassen over de amsterdamse cartograaf Blaeu in het scheepvaartmuseum te AmsterdamEr is over de techniek, uitgaven van atlassen en de belangrijkste cartograaf Blaeu, die natuurlijk met zijn atlassen centraal staat in deze tentoonstelling van het Scheepvaartmuseum. Er zijn regelmatig rondleiding. Zie daarvoor de website van het Scheepvaartmuseum. Toelichting is zeker de moeite waard.

Tentoonstelling Atlassen over de amsterdamse cartograaf Blaeu in het scheepvaartmuseum te Amsterdam

Op de voorlichtingsavond van de deze tentoonstelling hield Djoeke van Netten, historica en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam,  een inleiding over de rol van atlassen in de Gouden Eeuw. Zonder de technologie van de atlassen en de boekdrukkunst zouden wij als handeldrijvende natie, en die handel ging natuurlijk voornamelijk over zee, niet zo welvarend hebben kunnen zijn als we uiteindelijk zijn gewoorden. Blaeu als cartograaf, uitgever en drukker zorgde voor onze wereldfaam als cartograisch centrum van die tijd.

Dit alles is prachtig beschreven in het boek: van Djoeke van Netten : Koopman in kennis. Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Dick Ahles

d.ahles@protonmail.com'
Mijn moeder noemt mij Dirk (officiële naam) maar voor de rest ben ik bekend onder Dick. Geboren in 1951 en Trotse Vader van vijf kinderen. Van twee oudere dochters Mira en Rachel heb ik al vier kleindochters. Thuis Enkhuizen, en vader van een tweeling (jongen en meisje) van 10 en een zoon van bijna 13. Ik houd dus van kinderen en heb met hen nu al heel veel meegemaakt. Leuk dus om met deze lange ervaring op TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl te bloggen.

Check Also

Zo kun je verantwoord een avondje wijnen met de meiden

Wijnen met de meiden? Zet een oppas in Wil je een avondje verantwoord wijnen met …

Share
Share