veel en weinig waterpokken

Hoe herken je waterpokken?

veel en weinig waterpokken

Het lijkt een eenvoudige vraag. Maar dat de herkenning van waterpokken niet altijd zo makkelijk is, weet ik uit eigen ervaring. Mijn dochter van 2 jaar was een paar dagen aan het hoesten en verkouden. Vervolgens kreeg ze twee kleine rode vlekjes, die na 3 dagen ineens groot en open waren. Diezelfde dag kreeg ze nog 4 rode vlekjes erbij en had ze één dag koorts. Omdat de twee grote vlekken / bultjes open waren zijn we naar de huisarts gegaan. Hij wist niet wat het was, waarschijnlijk een virus. Hoefden we ons geen zorgen om te maken, zou vanzelf over gaan. Wel kregen we voor de twee open bultjes zalf, omdat die aan het ontsteken waren.

We hebben het er nog over gehad: zou het waterpokken kunnen zijn? Juist omdat die 2 grote vlekjes / bultjes op waterpokken leek. Maar dat kon het niet zijn, omdat ze verder geen ‘pokken’ had.

Twee weken later kreeg onze zoon van 5 jaar, rode vlekjes op zijn rug. Precies dezelfde vlekjes, die zijn zusje ook had gehad. Alleen kreeg hij er meer. Toch maar weer naar de huisarts. Misschien dat hij nu wel wist wat het was. Maar ook nu wist hij het niet. Weer kregen we te horen dat het een virus was. En dat het vanzelf over zou gaan.
Een dag later wisten we wel wat het was: waterpokken. Mijn zoon zat er helemaal onder. Dit kon alleen maar waterpokken zijn. Hiermee was gelijk bevestigd wat onze dochter had gehad…waterpokken.

Dat waterpokken dus niet direct herkenbaar hoeft te zijn, blijkt wel. Heeft je kind een soort van verkoudheid en vervolgens een paar dagen (een paar of veel) vlekjes met eventueel lichte koorts, dan is de kans groot dat het waterpokken zijn. Als je het niet direct herkent, dan herken je het wellicht een paar dagen later. Maar met zeer weinig vlekjes, kun je blijven twijfelen.

Later lazen we dat waterpokken varieërt van minder dan 10 vlekjes tot meer dan 100 vlekjes. Heeft mijn dochter er weinig last van gehad, zo heeft mijn zoon er heel veel last van; pijn en jeuk.Vind hier ook meer informatie over waterpokken.

Lees ook:
Vakantie EHBO gids op je telefoon
Wat te doen bij brandwonden
De beste manier om teken te verwijderen

Share

About Rolanda

rolanda@casema.nl'
Moeder van 2 kinderen; een dochter van 5 jaar en een zoon van 7 jaar. Alweer bijna 4 jaar schrijf ik voor TrotseMoeder.nl. Ik vind het dan ook super dat ik op TrotseMoeders.nl mijn grote hobby schrijven volop kan vervullen.

Check Also

Vlekjes bij kinderen: welke kinderziekte hoort daarbij?

Meestal gebeurt het onverwachts: je kind heeft ineens uitslag op zijn/haar lijfje. En dan is …

Share
Share