Must-have: De 12 dagen met kerstmis

Twaalf dagen kerst is een verbazingwekkend boek, met prachtige patronen van graficus William Morris en Charles Voysey. Vol van ritmische taal die je zowel kunt spreken als zingen. De tekst is uit het Engels vertaald door zanger, componist en tekstdichter Jan Rot.

“ Op dag één deze Kerstmis gaf lieveling aan mij …een patrijs in een perenboom.
Op dag twee deze Kerstmis gaf lieveling aan mij………”

Recensie
Uitgeverij Christofoor heeft een prachtig nieuw boek uitgegeven: De Twaalf Dagen met Kerstmis. Voor het geval de titel je bekend voorkomt…. Het is de Nderlandse vertaling (door Jan Rot) van de Engelse klassieker: The Twelve Days of Christmas, waarin  iemand van zijn of haar “True Love” 12 dagen lang iedere dag een geschenk krijgt. Deze twaalf dagen zijn de dagen vanaf 26 december (Tweede Kerstdag) tot 6 januari (Driekoningen). Een van mijn favoriete versies is onderstaande 😉

En nu is de tekst vertaald in het Nederlands en het geheel uitgegeven in een schitterend boek met afbeeldingen van William Morris. William Morris (1834 – 1896) was de belangrijkste ontwerper en utopisch denker van het 19e-eeuwse Engeland. Hij wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van het fantasy-genre. Hij is vooral bekend als de geestelijke vader van de arts-and-craftsbeweging. Hij was een veelzijdig man: hij was betrokken bij literatuur, het ontwerpen, drukken en uitgeven van boeken, het ontwerpen van behang, textiel, tegels, tapijten, meubilair, glas in lood en interieurs.) [Bron: Wikipedia]

Het resultaat is een must-have. Een prachig boek om in te kijken en een leuke uitdaging om dit lied in het Nederlands met de kinderen te gaan zingen. Het lijkt qua opbouw een beetje op “Ik ben met mijn Catootje naar de Botermarkt geweest” omdat je iedere keer herhaalt wat ervoor al is benoemd. Ook goed als geheugentraining dus!

Ik heb me wel altijd verbaasd over waar de “True Love” mee aan komt zetten:  van 1 patrijs in een perenboom tot 12 ‘rommel-trommels’, allemaal niet zo voor de hand liggende cadeaus…

Wanneer je zelf dit lied wilt leren zingen, kun je <HIER> de bladmuziek vinden. Hieronder kun je Jan Rot zelf de Nederlandse versie van De Twaalf Dagen met Kerstmis horen zingen.

Zie je dit zingen niet zo zitten, geniet dan gewoon van dit bijzondere boek. Echt een must-have om iedere jaar rond de kerstdagen weer tevoorschijn te halen!

De Twaalf Dagen met Kerstmis – William Morris
Hardcover, 32 pagina’s, uitgeverij Christofoor
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

3 leuke bakideeën voor Kerst

Kerst is dé ideale tijd om gezellig met het hele gezin te gaan bakken. Op …

Share
Share