Sjakie en de grote glazen lift

sjakie-cover-liftRoald Dahl behoeft eigenlijk geen introductie. Er is waarschijnlijk geen kind (of ouder) die niet minstens één boek van deze fantasierijke schrijver heeft gelezen. De meeste van zijn boeken zijn “Klassiekers” te noemen en hoewel Sjakie en de grote glazen lift niet zo bekend is als zijn voorganger: “Sjakie en de chocoladefabriek”, is ook dit weer een boek met de humor en de fantasieën die we kennen van Roald Dahl. De illustraties van Quentin Blake maken het tot een must-have voor iedere Dahl-liefhebber.

Recensie

In Sjakie en de grote glazen lift gaat het verhaal verder waar Sjakie en de chocoladefabriek ophoudt. Sjakie en meneer Wonka zijn samen met de ouders en grootouders van Sjakie in de lift, onderweg naar de chocoladefabriek waar Sjakie in het eerste deel eigenaar van werd. Maar dan gaat er iets mis en drukt Sjakie te laat op de groene knop waardoor de lift in een baan om de aarde geraakt. Screenshot 2014-03-09 at 16.07.07

Vervolgens gebeuren er -zoals dat hoort- de meest onwaarschijnlijke gebeurtenissen, aangevuld met de prachtige illustraties van Quentin Blake en afgewisseld met gedichtjes, taal- en woordgrapjes. Kortom: een heerlijk, dwaas boek!

Voor mij was dit boek minder leuk om voor te lezen aan mijn kinderen dan “Sjakie en de chocoladefabriek”, maar dat komt waarschijnlijk vooral omdat ik het eerste boek in mijn jeugd zeker 4 keer gelezen heb en het iets nostalgisch had om het aan mijn eigen kinderen voor te lezen. Het vervolg kende ik niet en heb ik nu zelf ook voor het eerst gelezen. En natuurlijk heb ik er van genoten, maar de gebeurtenissen waren voor mij wel erg onwaarschijnlijk en er gebeurde wel erg veel in korte tijd. Screenshot 2014-03-09 at 16.07.26

Mijn kinderen hadden daar echter geen last van, voor hen kon het niet gek genoeg. Ze lagen dubbel om de avonturen met de lift, de “oplossingen” van meneer Wonka en hebben de hoop dat er ooit echt verjongingspillen uitgevonden worden. De taalgrapjes waren voor de tweeling soms iets te ingewikkeld, maar de oudste (bijna 10) kon de humor wel waarderen.

Ook dit boek van Roald Dahl is weer prima vertaald waardoor de subtiele humor behouden is en de speelse fantasiewoorden die Dahl gecreëerd heeft ook in de Nederlandse vertaling vorm kregen. Deze speciale jubileumuitgave van Sjakie en de grote glazen lift is een bijzonder mooie uitvoering en ik ben blij dat hij nu bij alle andere boeken van Roald Dahl in onze boekenkast staat, want dit zijn stuk voor stuk boeken om meerdere malen (voor) te lezen.

Sjakie en de grote glazen lift – jubileumeditie
Roald Dahl – Quentin Blake Hardcover, 176 pagina’s, uitgeverij De Fontein
Bestel de jubileumeditie van dit boek hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Drie kleine uiltjes [recensie]

‘Drie kleine uiltjes‘ is een charmant, rijmend verhaal van de Italiaanse kunstenaar Emanuele Luzatti. De …