Kinderen zien geen gevaar. Kinderen zijn nieuwsgierig. En kleine kinderen stoppen alles in hun mond. Vies of niet vies.
Medicijnen kunnen onschuldig lijken, maar zijn gevaarlijk voor ondernemende baby`s, peuters en kleuters. Kinderen worden sneller dan een volwassene erg ziek van een kleine hoeveelheid medicijnen; een kind is immers kleiner.
Medicijnvergiftigingen
Pijnstillers, vitaminepillen, kruidenmiddelen, de harttabletten van opa. Ongeveer 1000 x per jaar heeft een klein kind toch van de medicijnen gesnoept en moet dan naar de huisarts of naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis. Soms overlijdt een kind door medicijnvergiftiging.
De meeste ongelukken gebeuren met:
pijnstillers, koorts verlagende middelen
kalmerende middelen, slaapmiddelen
antidepressiemiddelen
hoestdrank
hartmiddelen, plastabletten
Het is zo gebeurd
Een ondernemend klein kind in huis? Vaak moet je dan ‘ogen in je rug` hebben. In een flits kan er iets misgaan:
- Als het thuis ‘spitsuur` is
- Als de deurbel of telefoon gaat
- Als u net een geneesmiddel klaar hebt staan om te gebruiken of op te bergen
- Als u niet verwacht dat het kleintje bijvoorbeeld bij een fles op het aanrecht kan komen
Opletten
Wordt u afgeleid door bijvoorbeeld de bel? Neem het kind mee, of zet het even in de box.
Vertrouw er niet op dat een ‘kindveilige`dop 100% veilig is. Om zo`n sluiting open te maken, moet je bijvoorbeeld drukken en draaien tegelijk. Veel kinderen krijgen een gevaarlijk potje toch open na een aantal keren afkijken en proberen.
Zorg dat een kind in een onbewaakt ogenblik niet in een tas kan rommelen en zo kan snoepen van geneesmiddelen. Of van sigaretten of cosmetica, want die zijn ook giftig voor een kind.
Haal zo min mogelijk producten in huis die gevaarlijke stoffen bevatten. Lees de informatie op het etiket, lees de bijsluiter, volg de gebruiksaanwijzing strikt op en houd rekening met waarschuwingen.
Geef een kind nooit medicijnen die voor een ander zijn bestemd.
TIPS
Hieronder volgen een aantal tips om er voor te zorgen dat een ongeluk wordt voorkomen.
- Berg alle medicijnen op, ook die met een kindersluiting, in een afgesloten kast of medicijnkastje. Op een hoge plaats, buiten het bereik van kinderen.
- Pak ze kort voor gebruik en zet ze daarna direct terug. Laat medicijnen (de pil, hoestdrank, vitaminen) nooit ergens staan.
- Kast of medicijnkastje op slot. Kinderen zijn nieuwsgierig en slepen er een stoel of kruk bij om te zien wat er in dat speciale kastje zit!
- Hang de sleutels op een plek waar de kinderen niet bijkunnen.
- Bewaar geneesmiddelen mét de bijsluiter in de oorspronkelijke verpakking.
- Sluit potjes en flesjes direct na gebruik.
- Leg geneesmiddelen nooit in iets wat ook gebruikt wordt voor eten of drinken, zoals een kopje, schaaltje of trommeltje.
- Noem de medicijnen nooit een snoepje of iets lekkers (tegen de griep of koorts, pijn etc.) Medicijn is een medicijn.
- Medicijnkast te vol? Breng oude medicijnen terug naar de apotheek.
EERSTE HULP
Geen paniek. Wat er gedaan moet worden, hangt af van wat het kind geslikt heeft.
- Bel uw huisarts of de apotheek. U kunt ook op de Gifwijzer voor eerste hulp bij vergiftigingen kijken wat u moet doen.
- Is het kind suf of bewusteloos of kan het niet zelfstandig drinken? Niet helpen met drinken, niet laten braken. Leg het kind op de zij.
- Bellen
Vertel als u met de huisarts of apotheek belt:
- De naam van de stof waar het om gaat – houd de verpakking bij de hand
- Hoeveel het kind heeft binnengekregen
- Het tijdstip waarop het kind de stof heeft ingenomen
- De toestand van het kind. Misselijk? Suf? Bewusteloos? Koorts?
- De leeftijd van het kind
- Naar de dokter
Gaat u naar de huisarts of het ziekenhuis?
Neem dan de medicijnverpakking en het restant van de inhoud mee. Als het kind gebraakt heeft, neem dan ook het braaksel mee. Dit kan van belang zijn om vast te stellen om hoeveel en welk gif het gaat.
Gifwijzer
Als een kind een gevaarlijke stof heeft binnengekregen, is het belangrijk om te weten wat je moet doen, en vooral wat je níet moet doen. Daarbij hangt het ervan af wat het kind geslikt heeft. De Gifwijzer bevat een lange lijst van gevaarlijke stoffen: geneesmiddelen, schoonmaakmiddelen, cosmetica, giftige planten, stoffen als mollengif en lijm. Van A tot Z staat overzichtelijk bij wat de juiste maatregel is. En daarom is het verstandig om de Gifwijzer (apotheek, ong. €5,00) in huis te hebben hangen; zorg dat iedereen weet wáár.
Enkele veelvoorkomende vragen:
Wat kunnen de gevolgen zijn van medicijnvergiftiging?
Dat hangt van het soort medicijn af. Bij sommige medicijnvergiftigingen wordt het kind alleen misselijk. Bij andere kan het gevolg zijn: sufheid, coma, een beschadiging aan de slokdarm, de maag, de longen of de lever. Soms moet een kind in het ziekenhuis blijven voor observatie nadat de maag is leeggepompt.
Hoe gevaarlijk is paracetamol?
Al van twee paracetamol tabletten voor volwassenen kan een kind flink ziek worden, en er een leverbeschadiging aan overhouden. Er is ook kinderparacetamol, met een lage dosering. Maar, die tabletjes hebben een nadeel: ze smaken lekker. Eet een kind daarvan een heel doosje leeg, dan is dat beslist schadelijk.
Neem voor kinderen liever paracetamol zetpillen, die zijn veel minder aantrekkelijk om op te eten!
Zijn vitamines schadelijk?
Hoge doseringen kunnen schadelijk zijn.
Geef kinderen alleen vitamine D en zorg dat ze niet bij het flesje kunnen. Haal vitamine A niet in huis; normaal gesproken is vitamine A niet nodig omdat een kind deze vitamine via de voeding al voldoende binnen krijgt.