14 weken zwanger

14 (veertien) weken zwanger: lees hier alles wat je wilt weten:

Je baby is ong. 11 cm lang en weegt nu zo’n 100 gram. De nageltjes zijn klaar. Ze zijn nog wel heel kort zodat je baby zichzelf niet kan krabben. Je baby kan glimlachen. grijnzen. fronsen. Je baby heeft wenkbrauwen, maar nog geen wimpers. Je baby oefent de eerste adembewegingen en kan de hik hebben. De stembanden zijn klaar.

Omdat je baby nog zo klein is, kan je baby zich zo vrij als een visje in het vruchtwater bewegen. Het vruchtwater werkt als stootkussen.

Je baby’s haar
Het eerste haar verschijnt al in de derde maand (week 9 t/m 12). Het is een soort borstelig haar. Op de bovenlip, op de plaats waar de wenkbrauwen komen, op de wreef van de voetjes en op de rug van de handjes. Dit primitieve haar verdwijnt en nu begint er zich een dun laagje donshaar (lagunohaartjes) over het hele lichaampje te ontwikkelen. Dit haar zorgt voor de huidsmeer van je baby (daarover meer in week 16). Voor de geboorte valt bijna al dit haar uit.
In de vierde maand (week 13 t/m 17) begint er op de wenkbrauwen en het hoofd grover en stugger haar te groeien, waardoor dit zich van het donshaar gaat onderscheiden.

Baby’s haarpatroon en vingerafdruk
Ieder mens heeft een uniek DNA profiel. In de derde maand begint het erfelijk materiaal DNA een persoonlijke stempel te zetten op de haarloze huid van je baby’s handpalmpjes, de voetzooltjes, de vingertopjes en teentopjes. De onderhuid gaat zich in ruggetjes verheffen, met daartussen groefjes. Er vormt zich een patroon, dat voor ieder mens uniek is en levenslang hetzelfde zal blijven: de vingerlijnen, de handlijnen en de voetlijnen. Zelfs een eeneiige tweeling heeft een eigen vingerafdruk.

Je baby’s tastzin
De eerste ontwikkeling van je baby’s zintuigen zijn begonnen. Met name de tastzin ontwikkelt zich snel en op een bijzondere wijze. Je baby kan met het grootste deel van zijn lichaampje al prikkels voelen. Je baby bemerkt zijn bewegingen en buitelingen. Ook als jij je beweegt of over je buik wrijft, kan je baby dat voelen. Telkens als je baby zo’s tast signaal ontvangt, wordt er een prikkel doorgegeven aan je baby’s hersentjes. Door het ontvangen van deze prikkels kunnen de hersentjes van je baby zich verder ontwikkelen.

Bewegen is de eerste vaardigheid van je baby. Wanneer nu zijn voorhoofd aangeraakt wordt, kan je baby zijn hoofdje wegdraaien om het storende gevoel te vermijden.

Je lichaam
Van al de bewegingen van je baby kan je in dit stadium nog niets voelen. Dat komt pas over een paar weken.
Je bent nu op één derde van je zwangerschap. De gemiddelde zwangerschap duurt 266 dagen. Of 280 dagen gerekend vanaf de eerste dag van je laatste periode. Je baarmoeder is nu zo groot als een navelsinaasappel.

Het is verstandig geen knellende kleding te dragen die de bloedsomloop belemmert. Dat geldt ook voor te strakke laarzen en schoenen. Loop ook niet op extreem hoge hakken. Het is slecht voor je rug en voor je enkelbanden.

Zwangerschapskwaaltjes
Versterkte afscheiding
Het kan zijn dat je meer vaginale afscheiding hebt. Soms komt het voor dat de afscheiding zo veel meer is dat vrouwen denken dat ze vruchtwater of urine verliezen.

Het fluor kan wateriger zijn dan voor je zwangerschap. Zolang je afscheiding dun en wit is hoef je niets te doen. Wanneer je afscheiding jeukt, stinkt of een vreemde kleur heeft, kan je een vaginale infectie hebben en is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Harde buiken
Harde buiken ontstaan door het onwillekeurig samentrekken van je baarmoeder. Je buik wordt hard maar is niet pijnlijk. Dit is anders dan bij (voor)weeën. Bij (voor)weeën wordt je buik ook hard, maar is het ook pijnlijk.

Als je zwanger bent van je eerste baby heb je er meestal minder last van dan bij een tweede of derde baby.
harde buiken mogen geen pijn doen.
Harde buiken kunnen al vroeg in de zwangerschap optreden. Vooral als je meer baby’s hebt gekregen hoe eerder en vaker je last hebt van harde buiken. Zolang ze niet al te vaak komen (paar keer per uur) en niet pijnlijk zijn, hoef je niet ongerust te zijn.

De oorzaak van harde buiken is dat de baarmoeder wordt geprikkeld. De baarmoeder zit met banden aan het bekken vast en als het bijvoorbeeld ’te’ druk hebt dan komt er veel spanning op de banden (bandenpijn), hierdoor wordt de baarmoeder geprikkeld en die reageert dan door hard te worden. Het kan ook voorkomen bij een onverwachte beweging zoals plotseling opstaan of je omdraaien in bed.

  • Harde buiken nemen af als je een uurtje gaat liggen met een rubberen warmwaterkruik tegen je onderbuik aan.
  • Veel harde buiken zijn vaak een teken van je lichaam dat je te druk bent. Ga meer rusten.
  • Wanneer je al vroeg in de zwangerschap last hebt van harde buiken en je kunt niet méér rusten, schaf dan een zwangerschaps- pantybroekje aan. Deze broekjes geven erg veel steun aan je baarmoeder, waardoor er minder getrokken wordt aan de banden en de harde buiken afnemen. Bovendien helpen de broekjes bij het verminderen van bandenpijn en lage rugpijn. Goede pantybroekjes zijn te koop bij de betere lingeriezaken en kosten ongeveer € 50,-.

Komen de harde buiken meerdere keren (6-7) per uur en ben je nog niet zover dat je mag gaan bevallen, en vermindert het niet als je een uurtje gaat liggen met een warme kruik, waarschuw dan je verloskundige of huisarts. Ook als harde buiken pijn gaan doen, en je mag nog niet bevallen, is het verstandig je verloskundige of huisarts te bellen.

Steken en pijn in de onderbuik
Een scherpe stekende pijn ter hoogte van het schaambot wordt veroorzaakt door de banden (soort spiertjes) waar de baarmoeder mee vastzit aan het schaambot en de stuit. Door de groei van je baarmoeder kunnen die banden overrekt raken wat dit nare gevoel geeft. Vooral als je moe bent kun je hier last van hebben. Het is volkomen onschuldig en een warm bad of even liggen met een warme kruik op de zere plek doet wonderen.

Het gevoel of je ongesteld moet worden“, wordt veroorzaakt door de groei van je baarmoeder. Dit is groeipijn van de baarmoeder. Het wordt vaak omschreven als een gevoel alsof je ongesteld moet worden. Veel vrouwen zijn bang dat het een eerste teken van een miskraam is. Gelukkig is dat vaak niet zo. Het is in de meeste gevallen juist een goed teken. De banden worden immers opgerekt door de groei van je baarmoeder. Veel zwangeren hebben er vooral vroeg in de zwangerschap last van.

Aambeien en spataderen
Beide worden veroorzaakt door het hormoon progesteron. Om spataderen te voorkomen is het belangrijk dat je de doorstroming van je benen bevordert.

  • Zit niet met je benen over elkaar en beweeg je voeten regelmatig als je lang zit. Probeer niet te lang stil te staan en als je staand werk hebt, maak dan regelmatig loopbewegingen.

Laat je verloskundige of huisarts weten dat je spataderen hebt. Die kunnen beoordelen of het nodig is dat je steunkousen gaat dragen.

Vaginale spataderen komen ook voor. Dit kan een heel vervelend gevoel geven en steunkousen helpen hierbij niet.

  • Wanneer je rust, doe een paar ijsklontjes in een washandje en druk die tegen de vaginale spataderen aan. Dit zorgt ervoor dat de druk afneemt en de pijn vermindert. Vaginale spataderen zijn geen belemmering voor een normale bevalling

Aambeien zijn in principe spataderen van de anus. Ook hier kan een washandje met ijsklontjes helpen. Probeer bij de ontlasting niet teveel mee te drukken en druk aambeien die zeer doen naar binnen. Reinig je anus na iedere toiletgang met lauw water in plaats van toiletpapier en pas – net als bij obstipatie / verstopping – je leefregels aan. Heb je erge pijn, dan kan je verloskundige of huisarts een goede zalf voorschrijven.

Zowel aambeien als spataderen verdwijnen na de bevalling weer voor het grootste gedeelte. Vaak blijf je er wel iets van zien. Dit is ook afhankelijk van de situatie voordat je zwanger werd.

Lees ook:
13 weken zwanger
15 weken zwanger
Ik ben …. zwanger, alle weken op een rij
Alle zwangerschapsonderzoeken op een rij

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

De meest gestelde vraag tijdens je zwangerschap [persoonlijke blog]

De meest gestelde vraag tijdens mijn zwangerschap is waarschijnlijk sowieso de vraag die me het …

Share
Share