Stad in brand [recensie]

Oudejaarsavond 1976, vlak voor middernacht. New York staat op scherp. Vanuit Central Park klinkt een pistoolschot. En dan nog een. De zoektocht naar de schutter brengt een aantal onvergetelijke personages bij elkaar, uit allerlei uithoeken van de stad: Regan en William Hamilton-Sweeney, de gebrouilleerde erfgenamen van een van de grootste fortuinen van de stad; Keith en Mercer, de mannen die hen, in voor- en tegenspoed, liefhebben; Charlie en Samantha, twee tieners uit de voorsteden, aangetrokken door de New Yorkse punkscene; een obsessieve journalist; diens idealistische buurvrouw en de rechercheur die probeert te achterhalen wie van hen mogelijk betrokken is geweest bij het schietincident. Al deze levens zijn met elkaar verbonden. En wanneer het licht uitvalt tijdens de beruchte black-out van 13 juli 1977, veranderen al deze levens voorgoed.


Recensie
Stad in brand is al indrukwekkend voordat je het überhaupt het opengeslagen. Het is dik, ruimschoots vijf centimeter, en letterlijk loodzwaar. Het boek is gedrukt op dun papier en de relatief kleine letters staan vrij dicht op elkaar. De omslag is kleurrijk, rood met vuurwerk en een zwarte skyline.

De beschrijving van het boek maakte dat ik al vrij snel na publicatie Stad in brand op mijn lijstje met ‘wil ik lezen’-boeken heb gezet. Overigens was de omvang toen nog niet tot mij doorgedrongen.


Ik moest wel een hobbel over om te beginnen aan Stad in brand. Ik deins niet snel terug voor een omvangrijke pil, maar dit is toch wel van een ander kaliber. Wachten tot de kerstvakantie dus, om ook even tijd te hebben om het boek ook echt door te kunnen lezen in plaats van er weken over te doen tijdens de weekenden en spaarzame vrije momenten door de week.

Maar toen werd ik ziek en stond mijn hoofd niet naar dikke boeken. Nog afgezien van het feit dat Stad in brand echt te dik en te zwaar is om fatsoenlijk in bed te kunnen lezen en vasthouden (een argument voor de ebook-versie). Met andere woorden, ik ben nog steeds niet echt begonnen in het boek. Want geen tijd en puf om er vijf weken in bezig te zijn. Het is bijna ontmoedigend dik. Maar het duurt ook nog een poosje voor ik weer wat langer vakantie heb …


Ik heb daarom voor jullie intensief in Stad in brand gebladerd om een indruk te kunnen geven voor deze recensie. Vooraf was ik ook echt van plan het boek te gaan lezen. Want het verhaal an sich intrigeert me wel. Het lijkt een verhaal waarin van alles met alles lijkt samen te hangen en van dit soort puzzeltjes hou ik wel.

 
Het bestaat uit zeven delen, boeken genoemd, die afgewisseld worden met korte intermezzo’s. Aan de zijkant van het boek kan je deze intermezzo’s ook eenvoudig vinden, want de pagina’s hebben een afwijkende druk. Grijsgekleurde bladzijden, met foto’s, een ander lettertype of quotes.

Maar toch …, die indeling in verschillende delen werpt toch een ander licht op de zaak. Het boek opdelen in kleinere stukken is wellicht een optie. En zo wordt Stad in brand lezen een project dat enige maanden in beslag zal nemen. Ik ga het serieus overwegen!


Inmiddels is er toch wat twijfel ontstaan bij mij, of ik het ook echt helemaal ga lezen. Ik heb namelijk ook eens gekeken naar de recensies en waarderingen die Stad in brand op Hebban en op GoodReads heeft gekregen. Met drieëneenhalve ster op beide sites ben ik niet helemaal overtuigd. En dan gaat de omvang wel een rol spelen, want wil ik een dergelijk omvangrijk boek lezen dat toch niet helemaal overtuigend scoort …? Bij een dunner boek neem ik eerder het risico!

Overigens is The New York Times heel positief en beschrijft Stad in brand als ‘een grote, duizelingwekkende debuutroman. Een grote en grootse roman over liefde, verraad en vergiffenis, over kunst, New York en rock-‘n-roll, vol personages van wie je gaat houden. Een boek om je helemaal in te verliezen.’

Als je je er aan gaat wagen, is mijn persoonlijke advies het ebook aan te schaffen. Je ervaart dan uiteraard niet de indrukwekkende omvang in gewicht, maar met 1.056 pagina’s leest digitaal een stuk comfortabeler!

Stad in brand – Garth Risk Hallberg
Roman, paperback, 1056 pagina’s, Uitgeverij Atlas Contact
Bestel dit boek hier >>>>

 

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Mentor

Sinds ik vanuit Brabant in ’t Gooi ben komen wonen, en zéker sinds de kinderen …

Share
Share