Tips tegen pesten

Een op de drie kinderen tussen de 8 en 12 jaar wordt op school gepest. Dat zijn echt een hoop kinderen. Hier een aantal tips hoe je er mee om kunt gaan als je kind wordt gepest.

  1. Ben je er achter gekomen dat je kind gepest wordt? Schrik vooral niet en blijf kalm. Je kind hoeft namelijk niet te weten dat je in paniek raakt of er emotioneel van word. Dit kan het pesten alleen nog maar meer effect laten geven op je kind.
  2. Vraag aan je kind wie, wat en waar ze het doen.
  3. Als je kind het niet durft te vertellen omdat hij bang is dat de pestkoppen erachter komen dat hij heeft ‘geklikt’, stel hem dan gerust en vertel hem dat ze er niet achter zullen komen dat hij het heeft verteld
  4. Spreek er over met de leerkracht en vertel deze wat je hebt gehoord zodat deze hiermee actie kan ondernemen. Een ‘heterdaadje’ organiseren is dan een goede optie voor de juf of meester. Hiermee stelt deze de andere volwassenen op de hoogt van wat er gaande is met wie, wat en waar en vraagt hen er dan goed op te letten. Zodra er iets van het pesten bij de leerling wordt gezien, meld deze het bij de leerkracht zodat deze actie kan ondernemen.
  5. Als de school waar je kind op zit deze hulp niet in het beleidsplan van de school heeft staan, kun je een brief sturen aan het bestuur van de school en beroep doen op artikel 3 van de ARBO-wet. Heb je een voorbeeldbrief nodig die je een beetje op weg helpt? Kijk dan op http://www.pesten.net/ bij het kopje ‘Ouders’ en dan ‘Conceptbrief’.
  6. Onderneemt de school alsnog geen actie? Dan kun je de pestsituatie en de reactie van het bestuur doorgeven aan de inspecteur van de school. Het adres van de inspecteur is te vinden in de Schoolgids.
  7. Neem contact op met een ouder waarvan het kind ook gepest wordt en neem contact op met een van de leden van de Medezeggenschapsraad (MR) en vraag om goed beleid. MR komt niet in actie bij een individueel geval dus is het echt noodzakelijk dat je dit samen met een andere ouder opzet.
  8. Als dan echt niets helpt, kun jij je kind thuis houden. Hierover meer informatie vind je op http://www.pesten.net/ onder het kopje ‘Calamiteiten’.
  9. Als zelfs dat niet helpt is het een goed idee om je kind op een andere school te plaatsen.
  10. Maak vooral aan je kind duidelijk dat het niet zelf de oorzaak is van het pestgedrag naar hem toe maar dat sommige volwassenen geen actie durven te ondernemen tegen het foute gedrag van de kinderen. De school zou de leerlingen verantwoordelijk moeten maken voor elkaars veiligheid maar blijkbaar lukt dit niet altijd.

Bron: Telegraaf

Share

About Glynnis

glynnisclaver@msn.com'

Check Also

“Mag ik een iPhone?” Zo pak je dat aan

Kinderen komen steeds vroeger in aanraking met smartphones. Het is dan ook niet gek dat …

Share
Share