Nergens meer veilig

nergens-meer-veilig-trotse-moedersGlasgerinkel. Scheurende geluiden. Een doffe dreun.
Als Maaike opkijkt, ziet ze eerst alleen stof.
Ze krabbelt overeind.
‘Mamma! Jelle! Pim!’
Daar ligt Jelle, half onder de garagedeur.
‘Maaike, mijn been!’
Aan de andere kant van de ingestorte garage ligt mamma en ze beweegt niet. Maaike verstijft.
‘Help me,’ kreunt Jelle.

Arnhem, 17 september 1944. In een donkere kelder, terwijl steeds dichterbij bommen ontploffen… Doodstil wacht de twaalfjarige Maaike met haar moeder, broertje en klasgenoot Jelle tot het voorbijgaat. Maar als er pal voor hun huis gevochten wordt, moeten ze vluchten. Waarheen? De tocht voert hen door een verwoeste binnenstad naar Burgers’ Dierenpark, waar Maaikes opa werkt. Maar ook daar moeten ze weer weg. Als haar moeder en Jelle gewond raken, neemt Maaike de leiding. Gewoon omdat het niet anders kan.

Recensie

Mijn oudste zoon van 10 jaar is erg geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Hij kijkt veel documentaires en is ook al een paar keer in het Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon geweest en ook het boek (en de film) “Oorlogsgeheimen” vond hij mooi om te lezen. Screenshot 2014-09-16 at 20.13.02Het voordeel van jeugdromans, zoals ook Nergens meer veilig van Jan Heerze is dat kinderen op een manier die bij hun leeftijd past, toch een indruk krijgen van een periode die zoveel mensen heeft geraakt.

Ook nu nog zijn er mensen die nog dagelijks last hebben van alles wat ze hebben meegemaakt en voor de kinderen die nu opgroeien lijkt de Tweede Wereldoorlog soms erg ver weg.

Los van het effect wat deze oorlog nog in ons hedendaagse leven heeft, is het een stuk geschiedenis die niet vergeten mag worden en als kind lezen over oorlogen in je eigen land via verhalen, geeft ook een basis om te begrijpen hoe conflicten die nu elders in de wereld spelen, mensen in hun dagelijks leven beïnvloeden.

Mijn zoon vond het een heftig boek. De cover ziet er al dreigend uit en hij durfde eerst niet goed te beginnen met lezen. Ik heb hem een aantal hoofdstukken voorgelezen en vond het een erg indringende manier van schrijven, waardoor je als kind constant spanning voelt over dingen waarvan kinderen kunnen invoelen hoe erg het is.

Een dreiging van een bombardement is iets onwerkelijks, gelukkig. Maar de knuffel van je kleine broertje laten vallen in een gevaarlijk gebied en even niet zeker weten of je terug kunt om hem te halen….. Dat maakt het even heel tastbaar!

Screenshot 2014-09-16 at 20.24.41

Hieronder de recensie geschreven door mijn zoon (10):

Het is een boek over de Tweede Wereldoorlog maar het gaat ook over het leven van een gewoon gezin. De dreiging dat er iets kan gebeuren is eigenlijk de hele tijd te merken. Ik vind dat wel knap, dat het zo bijna is of je het meemaakt, ook al is dat natuurlijk niet echt zo (gelukkig!).

Screenshot 2014-09-16 at 20.13.24Ik heb al veel over de Tweede Wereldoorlog gelezen en veel documentaires gezien omdat ik er meer over wil weten. Uit dit boek heb ik meer geleerd over de slag om Arnhem. En dat de Engelse soldaten rode baretten droegen.

Ik vond het boek leuk om te lezen, maar het was wel heftig. Ik moest ook een keer erg huilen toen een konijntje dood was gegaan. Ik vind dat andere kinderen het moeten lezen omdat het een goed boek is en je echt een idee krijgt hoe het was om in de oorlog op te groeien.

Nergens meer veilig is geschikt bevonden voor kinderen vanaf een jaar of 10, maar ik zou zeker in contact blijven met je kind over wat hij/zij leest. Ook is het goed om zelf af en toe een stukje (voor) te lezen. Enerzijds kun je dan beter het gesprek aangaan en uitleg geven, anderzijds kun je in de gaten houden welke impact de sfeer en de gebeurtenissen uit het boek hebben. Maar wanneer je kind het aankan om een indringend boek te lezen, is dit boek een absolute aanrader.

Nergens meer veilig – Jan Heerze
Gebonden, 168 pagina’s, uitgeverij Leopold
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Wat moet je kopen voor jouw kind?

Jouw kind is bijna jarig! Erg leuk, maar ook een beetje stressvol, want wat voor …

Share
Share