Meiden zijn gek … op vakantie

meiden zijn gek op vakantieMet Meiden zijn gek … op vakantie waande ik me weer even dertig jaar terug in de tijd. Dit is het soort boeken dat ik graag ter ontspanning las in bed voor het slapen gaan. Waar ik bij weg droomde, van die stoere meiden die alles doen en durven. Zo’n meisje dat je zelf eigenlijk zou willen zijn, maar om heel veel verschillende redenen niet zult zijn.

Er is een hele serie boeken Meiden zijn gek …, met in allemaal de vier vriendinnen Janine, Nikki, Saartje en Valerie in de hoofdrol. Meiden zijn gek … op vakantie is niet het eerste deel, maar je kan het boek prima lezen zonder de voorgaande delen te kennen. In dit deel gaan de vier meiden met Janine en haar ouders mee op vakantie, kamperen in Frankrijk. Janine doet dat ieder jaar, voor de andere drie is het de eerste kampeervakantie. En de eerste vakantie zonder hun eigen ouders (vermoed ik). Al snel blijkt dat ieder gezin zo zijn eigen gewoonten en afspraken kent en eigenlijk vinden Saartje, Nikki en Valerie de ouders van Janine best streng … De meiden moeten namelijk wel om elf uur ’s avonds gaan slapen, maar of ze dat ook altijd braaf doen …

Meiden zijn gek … op vakantie is een verhaal dat lekker weg leest en waar eigenlijk weinig bijzonders in gebeurt. Vier meisjes staan centraal en de gewone dingen tussen meiden onderling gebeuren. Jongens en verkering spelen natuurlijk een belangrijke rol en zijn nog wel eens de bron van enig gehakketak. Echt spannend is het niet, hooguit het einde bij de dropping een beetje. Ik kreeg ook wel veel gevoel bij de moeizame positie die Janine wel eens had, tussen haar vriendinnen en haar ouders in.

Ik heb het boek met veel plezier tussendoor gelezen. Als moeder van een meisje van elf, volgens mij dezelfde leeftijd als de hoofdpersonen in het boek, vroeg ik me wel een paar keer af hoe realistisch de avonturen van de meiden zijn. Maar ja, dat interesseert de meiden in de doelgroep natuurlijk totaal niet. Mijn dochter van elf is Meiden zijn gek … op vakantie ook al in razend tempo aan het verslinden en vroeg me al of er meer delen zijn. Die wil ze namelijk ook graag gaan lezen. Leuk om te zien dat ze echt in een andere fase komt en ook dit soort luchtige verhalen over meisjes en allerhande meidendingen leuk gaat vinden.

Meiden zijn gek … op vakantie is geschreven door Marion van de Coolwijk. Zij heeft meer succesvolle boeken bij verschillende uitgevers op haar naam staan. Een andere serie van haar voor meisjes is bijvoorbeeld de MZZL-meiden serie.

Meiden zijn gek … op vakantie – Marion van de Coolwijk
jeugdboek, paperback, 120 pagina’s, Van Holkema & Warendorf
Bestel dit boek hier >>>>

 

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Wolventemmer, Opgejaagd – jeugdboek Barbara Jurgens

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige …

Share
Share