Eefje Donkerblauw

Het eerste dat mij opviel aan Eefje Donkerblauw was de omslag met de prachtige illustratie van Lieve Baeten. Gelijk daarna viel mij op dat het boek al twintig jaar bestaat en dat ik de jubileumeditie in handen had.

Eefje Donkerblauw gaat over kleuren. Eefje is koningin, maar dat weet niemand, alleen zij. En ze is heel erg mooi. Eefje houdt veel van donkerblauw, alles wat ze heeft is … inderdaad, donkerblauw. Ze verzamelt in haar donkerblauwe huis donkerblauwe dingen. O ja, Eefje houdt ook heel veel van babbelen. Eefje komt koning Goudgeel tegen, en dat is voor haar een reden ook van geel te gaan leren houden, want hij houdt van geel. En geel en blauw samen, dat wordt…

Voor in de jubileumeditie zit een mapje met drie gekleurde transparante velletje, in geel, blauw en rood. Je kan ze op de illustraties leggen en zo ervaren wat er gebeurt als je kleuren mengt. Op het envelopje staat een tekst met uitleg op rijm, details waar ik van hou! Al vind ik persoonlijk het effect tegenvallen, de transparantjes zijn wat te dominant van kleur.

Eefje Donkerblauw is vooral een mooi vormgegeven prentenboek, dat het moet hebben van de illustraties. Kleuren staan centraal en aan het einde van het boek wordt ingegaan op het mengen van kleuren en wat voor kleuren dat weer op kan leveren. Het verhaaltje gaat over liefde, houden van en elkaar accepteren. Door dit te vertalen naar de kleuren van de regenboog in plaats van het over blank en zwart te hebben, kom je ongemerkt met je kind in gesprek over zwaardere thema’s als discriminatie en tolerantie.

Ik ben zelf vooral gecharmeerd van de illustraties in dit boek, die zijn van de hand van Lieve Baeten. Lieve Baeten is in 2001 overleden als gevolg man een auto-ongeluk. Ze heeft meer mooie prentenboeken geïllustreerd en ook zelf geschreven, zoals de boekjes over het heksje Lotje en boekjes voor peuters over Tom en Saartje.

Eefje Donkerblauw – Geert de Kockere
Prentenboek, hardcover, 32 pagina’s, Eenhoorn
Bestel dit boek hier>>

 

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Abel en Ad [bespreking]

Mogen een eekhoorn en een rat wel vrienden zijn? Goede vraag… mogen een eekhoorn en …