Operatie Opvoeden

Als je alle opvoedboeken hebt verslonden, iedere denkbare opvoedcursus gevolgd en je kinderen doen nog steeds niet wat je wilt, wat doe je dan? Dan lees je in één ruk dit boek uit. ‘Operatie Opvoeden’ helpt je een doel te stellen, het juiste materieel te vinden en vervolgens je missie tot een goed einde te brengen. Alles om ervoor te zorgen dat je kinderen zelf hun haar borstelen, wel op tijd in bed liggen en hun bord leeg eten.

Opvoeden met militaire precisie: dat zal ze leren!

Recensie:
Een opvoedboek waarin je kinderen als rekruten worden gezien en jij als ouder bent de opperbevelhebber en drilt ze op militaire wijze? Het klinkt mij een beetje te Amerikaans in de oren. In het voorwoord lees ik dat het boek ook daadwerkelijk op Amerikaanse boeken over militair leiderschap, taoïstische krijgskunst en het opvoeden van prinsen is gebaseerd. Enigszins verbouwereerd en vooral met de gedachte “dit is een ver van mijn bed show” begin ik te lezen. Het duurt niet lang of ik ontdek dat de missie nogal streng klinkt, maar dat dit in werkelijkheid heel erg meevalt. Duidelijk en consequent zijn is de boodschap die vooral in dit boek naar voren komt. Ook de manier van de boodschap overbrengen komt aan de orde en ik moet zeggen dat ik het een waardevol boek vind in opvoedland.

Laat je vooral niet afschrikken door de titel Operatie Opvoeden of het militaire uiterlijk van het boek. Want zoals je ziet zijn de tanks op de voorzijde in zoetsappig roze en voorzien van vlaggen met een hartje erin. Het is dan ook niets anders dan een liefdevol opvoedboek waarin vooral zeer handige tips staan. Veel tips weten we wellicht wel, maar vergeten we nog wel eens in de ochtendspits. Ga niet drammen naar je kinderen toen en roep niet “leg dat speelgoed weg!” maar geef gewoon aan dat over twee minuten het speelgoed echt weggelegd moet worden. Kalmte kan je redden, structuur en duidelijkheid ook.

Dat structuur belangrijk is merk ik zelf ook in het dagelijkse leven. Meestal breng ik mijn dochter naar school. We zijn dan ook behoorlijk op elkaar ingespeeld omdat wij een vaste routing hebben en zo precies van elkaar weten wat er nu moet gebeuren. Wanneer papa haar naar school brengt, merk ik dat alles net wat langzamer gaat. Ze werken niet samen naar de deadline toe, wat tot gevolg heeft dat er nog al eens wat onrust ontstaat. Dat werkt niet bevorderend voor het tempo kan ik je vertellen. Zuchtend sta ik met enige regelmaat aan de zijlaan er naar te kijken en denk “niets zeggen… laat ze het zelf regelen.” Maar ja, je raadt het natuurlijk al, dat lukt niet altijd.

Operatie Opvoeden is een handboek waar veel herkenbaarheid in zit, maar duidelijk laat zien dat veel dingen alleen helpen als je ze consequent toepast. Er staan vooral ook veel tips in, zoals het drama haren borstelen. Met uitleg voor de pappa’s onder ons hoe je dit het beste aan kunt pakken met die lange haren van je dochter. Afleiding (de televisie aan), lastige stukken afwisselen met makkelijkere plukken haar en vooral zorgen dat je niet aan de haren trekt, dus vasthouden! De makers van het boek hebben ook gedacht aan een schouderklopje in de vorm van medailles. Achter in het boek staat een hele verzameling, voor alle missies één. Leuk voor de grote, kleine jongens onder ons…

Operatie Opvoeden – Gerard Janssen & Annemarie Piers
Opvoedboek – hardcover, 136 pagina’s, Uitgeverij Snor
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Lees ook:
Opvoeden door beginners
Hoe krijg je je tweede kind eerst
Moeders zonder grenzen

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

De kleine koning(in)

Alle ouders krijgen ermee te maken: de peuterpuberteit. Peuters die driftbuien krijgen – bij voorkeur …

Share
Share