De druk van borstvoeding

Milk bandsDus jij denkt dat mannen geobsedeerd zijn door borsten? Sinds ik 2 streepjes mocht verwelkomen op mijn zwangerschapstest weet ik (en vele mama’s met mij) wel beter.

Onlangs ontstond wereldwijde ophef toen topmodel Gisele Bundchen haar aandacht besloot te verleggen van Victoria’s Secret-ondergoed naar voedingsbeha’s. Geestdriftig deelde zij de wereld mede dat in haar (niet zo nederige) opinie, vrouwen verplicht moest worden gesteld om borstvoeding te geven. Sterker nog; er moest een wet komen tegen kunstvoeding. (dat Miss Bundchen er vervolgens meteen even bij vermelde dat borstvoeding haar figuur zoveel goed deed, schuiven we dan maar even terzijde). Alsof de druk van de borstvoedingsmaffia al niet groot genoeg is!

Ik heb vriendin N. tranen met tuiten zien huilen nadat zij, na de zoveelste borstontsteking, besloot over te stappen op kunstvoeding, en vriendin O. haar fijntjes mededeelde “Ik begrijp best dat je je nu enorm schuldig voelt tegenover je kind. “ Compleet met Doom &  Gloom-blik uiteraard, aangezien de arme larf nu ongetwijfeld voorbestemd was tot een minder hoog IQ, onherstelbare hechtingsproblematiek zou ondervinden en blootstond aan enge buitenaardse allergieën.

Maar alle gekheid op een stokje; Ja, natuurlijk is borstvoeding de beste voeding die je je baby kan geven. Maar soms lukt het niet, of je wilt het niet, om wat voor (goede) reden dan ook. En dan is kunstvoeding een prima alternatief. Een Ontspannen Moeder is een Goede Moeder in mijn boek. En een moeder die steeds gefrustreerder wordt van borstontstekingen, te weinig productie of tepelhoedjes (so far voor het natuurlijke aspect) is niet meer ontspannen.

Waarom is het zo moeilijk om elkaars keuze hierin te respecteren? Waarom is het niet belangrijk wat de moeder prettig vindt, alsof de gehele toekomst van een baby afhangt van het feit wel / geen borstvoeding? Want de gehele toekomst van een kind hangt daar niet van af. Het is geen kwestie van veiligheid versus gevaar.

Uit onderzoek is gebleken dat de verschillen in gezondheid of ontwikkeling van borstgevoede kinderen niet met zekerheid kunnen worden herleidt tot de borstvoeding “an sich”. Het is zelfs een aannemelijke theorie dat deze voordelen terug zijn te voeren op het feit dat kinderen die borstvoeding kregen over het algemeen kinderen zijn van moeders die zich bewust bezig houden met zaken als ontwikkeling, gezondheid e.d. Zoveel meer factoren dus, dan alleen die moedermelk.

Het punt is dat we dagelijks te maken krijgen met beslissingen die we moeten maken in het beste belang van onze kinderen. Sommige dingen die goed lijken doen we dan ook, en andere laten we, en dat is ieders persoonlijke keuze. Frisse lucht is beter voor je baby, toch trekken we niet allemaal naar het platteland. We kunnen helaas niet leven op een manier waarbij we alle risico’s van te voren kunnen voorspellen en ze zodanig elimineren uit het leven van ons kind. Dus laten we elkaar eens wat meer proberen te respecteren, die competitiedrang wat te temperen, en vooral, geen schuldgevoel aan proberen te praten over keuzes die we maken. Uiteindelijk willen we allemaal 1 ding; het beste voor ons kind, en of linksom of rechtsom, doet dat er nu werkelijk zoveel toe?

Lees ook:
Resultaten borstvoeding onderzoek onder 2.000 moeders
Milk Bands helpen voor een succesvol borstvoedingsperiode

Share

About Vivienne Groenewoud

v.b.groenewoud@gmail.com'
Vivienne, 36, heel erg moeder van Dean (4) en vrouw van S. Eigenaar "Uitgesproken! Teksten" en (nog) werkend bij Zonnehuizen K&J in Zeist als redigeur patientendossiers.

Check Also

Is een hittegolf schadelijk voor mijn ongeboren baby?

Wanneer je zwanger bent en er is een hittegolf, of gewoon een dag met hoge …

Share
Share