Je kind en zwemles

We leven in een waterrijk landje en een ongeluk zit in een klein hoekje. Geen wonder dat je als ouder graag wilt dat je kind leert zwemmen. Vanaf vier jaar mag je kind op zwemles, maar is dat ook de meest ideale leeftijd om je kind te leren zwemmen? Wat kost het behalen van je A-diploma en is dat voldoende voor je kind om zichzelf te redden in het water?

 Wanneer je het woord zwemles noemt, komt er een stortvloed van woorden op je af. Elke ouder heeft er wel een mening over, veel hebben er al ervaring mee en als “kersverse” ouder die zich wil oriënteren schiet je niet zoveel op met alle tegenstrijdige informatie die je hoort. Want zo veel mensen, zo veel wensen. Daarom hier op een rijtje de meest belangrijke dingen die je moet weten over zwemles.

Welke leeftijd?
De minimum leeftijd voor de echte zwemlessen is in Nederland gesteld op vier jaar. Vaak kun je bij het zwembad je kind al eerder inschrijven voor de zwemles in verband met wachtlijsten. Hierbij moet je denken aan ongeveer een half jaar voor de vierde verjaardag, maar dit kan per zwembad verschillen. In de meeste gevallen zul je dan al kenbaar moeten maken op welke dag je wilt dat de zwemles plaats zal vinden. Vaak kun je dit niet of lastig verplaatsen als je kind eenmaal op zwemles zit, dus denk hier voor het inschrijven goed over na!

Door de weeks betekend dat je kind na schooltijd ook nog een half uur tot een uur moet zwemmen. Het weekend heeft als nadeel dat je kind ook dan een verplichting heeft. Voor het inschrijven van je kind moet je vaak al een bedrag betalen, wat ook weer per gemeente verschilt. Houdt hierbij vijftien tot dertig euro aan als richtlijn.

Wanneer je op het schoolplein loopt of elders met andere ouders praat, zul je al snel merken dat veel ouders er voor kiezen om vanaf vier jaar hun kind op zwemles te doen. Maar is dat ook de meest ideale leeftijd? Het antwoord is daarop “nee.” Uit onderzoek is gebleken dat je kind op zeven- of achtjarige leeftijd er meer klaar voor is dan op vierjarige leeftijd. Dit heeft te maken met het feit dat bij kinderen van die leeftijd de motoriek beter ontwikkeld is en ze dus sneller de zwemslagen beheersen. Dat is ook de reden dat schoolzwemmen pas wordt aangeboden in groep 3 of 4 van de basisschool.

Wat kost zwemles?
Hier kunnen we vrij kort over zijn; zwemles is duur! Honderden euro’s ben je zo en zo wel kwijt. Gemiddeld geldt dat je ongeveer moet rekenen op 400 euro voor alleen het A-diploma. Het B- en C- diploma behalen gaan sneller dan het eerste papiertje, maar uiteraard komen er wel kosten bij voor de zwemlessen. Wanneer je kind het Zwem-ABC volgt moet je toch wel rekenen op minimaal zeshonderd euro, maar het kan ook een stuk duurder uitvallen. Bedragen van duizend euro zijn geen uitzondering.

Sommige zwembaden geven je de mogelijkheid een totaalpakket aan te schaffen, waarbij een garantie zit voor het behalen van één of meerdere diploma’s. Wanneer dit kan is het verstandig hiervoor te kiezen, aangezien je niet weet hoe lang je kind over het zwemmen doet. Helaas is deze optie bij ons in het zwembad er niet, dus het is voor ons afwachten hoe lang het gaat duren en hoeveel geld het ons gaat kosten.

Zwem-ABC
Sinds oktober 1998 bestaat het zwem-ABC en dit is vooral in het leven geroepen om kinderen spelenderwijs watervrij te maken en ze te begeleiden naar het C-diploma. Het Nationaal Platform Zwembaden geeft aan dat een kind dan pas echt zwemveilig genoemd kan worden en zich weet te redden in de hedendaagse zwembaden.

Zwemles is vandaag de dag ook heel anders dan vroeger. Waarschijnlijk herken je zelf ook wel de lessen met een badjuf of meester op de kant die je hoofd met een haak boven water hield. Tegenwoordig zwemt de badmeester of juf gewoon mee met de kinderen. Om het geheel extra aantrekkelijk te maken krijgen veel kinderen een soort zwemplankje waarvoor ze onderdelen kunnen verdienen. Dit zwemplankje wordt overigens niet gebruikt in het zwembad, maar mogen de kinderen thuis bewaren. Mijn dochter kreeg haar regenboogvis al voor haar eerste zwemles, wat natuurlijk helemaal een feest was. Wat je kind tegenwoordig moet kunnen voor het behalen van zijn of haar zwemdiploma is ook heel anders. De eisen voor diploma A, B en C vind je hier.

Wat past bij mijn kind?
Bezint eer ge begint is zeker van toepassing op het fenomeen zwemles. Als ouder ken je jouw kind het beste en dus is het verstandig om te kijken naar de behoefte en het karakter van je  kind. Bedenk ook dat de overgang naar de basisschool een grote stap is voor je kind en veel kleuters zullen – zeker in het begin – erg moe worden van school. Na een lange schooldag is een zwemles misschien iets te veel van het goede. In het weekend zwemmen lijkt dan de oplossing, maar als je kind vindt dat hij “veel moet” dan is het juist fijn als hij in het weekend even geen verplichting heeft…

Kom je tot de conclusie dat je kind nog niet aan zwemles toe is, trek je dan vooral niets aan van opmerkingen van andere mama’s of papa’s die roepen dat ze met vier jaar toch echt wel al op zwemles moeten.

Lees ook:
Gratis zwemmen bij de Sprookjescamping
Fien en Milo aan zee
Zwemmen met gehandicapte kinderen

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Jan & Noortje op zwemles [recensie]

Dit is Jan en dat is Noortje, broertje – zusje, even oud. Elke dag doen …

Share
Share