De Sint komt thuis

Het is hoog tijd voor de Sint om van Spanje naar de kinderen toe te varen. Anders komt hij nooit op tijd. En dat zou een ramp zijn. Maar… de goede oude stoomboot van de Sint laat het afweten. “Er is helemaal niets meer aan te doen”, zegt Kapiteinpiet. Dat is natuurlijk een onverwacht en heel groot probleem. Maar Sinterklaas belt meteen met zijn goede vriend JC – laat dat nu toevallig de koning van Spanje zijn – en die regelt meteen een boot voor de Sint en zijn Zwarte Pieten. En niet te vergeten voor al het speelgoed dat mee naar de kinderen in Nederland en Vlaanderen toe moet. Er is natuurlijk wel tijd verloren gegaan. Dus zoekt de Sint een andere weg om sneller te kunnen reizen. Als ze nu eens langs rivieren en kanalen, en af en toe een eindje over de weg misschien, naar de kinderen toe reizen. Misschien halen ze dan hun verloren tijd wel weer in. Of net niet…

Recensie
Toen we de DVD De Sint komt thuis voor het eerst gingen bekijken, dacht ik dat we een heuse speelfilm te zien zouden krijgen. Maar niets bleek minder waar. Wat vonden we dat jammer! De DVD bestaat uit 20 zeer korte afleveringen die tezamen een Sinterklaasfilm maken. Dat betekent dat het verhaal doorloopt, maar wel in stukjes is geknipt. Zo zien we in telkens 5 minuten dat de Sint op een goed moment weer naar Nederland wil. Als hij wil uitvaren blijkt alleen dat de stoomboot stuk is. En als het eenmaal gelukt is die boot weer aan de praat te krijgen, is het grote boek weg. Vervolgens raken de cadeautjes nog zoek en…. Eerlijk gezegd zijn we nooit verder dan dat gekomen. Het is natuurlijk best leuk bedacht allemaal, maar zeg nou zelf: niet heel erg origineel. En dat zou nog tot daar aan toe geweest zijn als het inderdaad om een hele film gegaan zou zijn. Maar nu dat het in 20 ultrakorte afleveringen onderverdeeld is, krijg je om de vijf minuten eerst het muziekje en de aftiteling om vervolgens weer hetzelfde muziekje te horen als iedereen opnieuw geïntroduceerd wordt. Ook Sinterklaas. Terwijl je toch zou denken dat die geen introductie behoeft… En dan na 5 minuten filmpje weer: muziekje, aftiteling, muziekje introducties. En wat helemaal irritant is: elke nieuwe aflevering begint met een samenvatting van de voorgaande afleveringen, maar omdat ze zo kort zijn heb je die 1 minuut geleden gezien en weet je nog echt wel wat er net is gebeurd.

We hebben het zeker 4 keer geprobeerd, maar nooit is het gelukt om de DVD tot het einde af te kijken. Nou is die ook best lang (107 minuten), maar we zijn nooit verder gekomen dan maximaal 3 afleveringen per keer en op een goed moment wilden de kinderen helemaal niet meer kijken. En zo weten we nog steeds niet of Sinterklaas nou wel of niet Nederland haalt.

En om het allemaal nog minder aantrekkelijk te maken: er wordt door alle Pieten Vlaams gesproken. Niet dat ik iets tegen Vlaams heb, maar uit Piet zijn mond klinkt het toch gek. En Americo hebben ze voor de gelegenheid Bengeltje genoemd. Het waarom daarvan is mij ontgaan. Ook de kinderen, die over het algemeen de gekste dingen doodnormaal vinden, konden het mij niet uitleggen. Sterker nog, die kwamen alleen maar met nog meer ingewikkelde vragen als: “Heeft Sinterklaas dan twee paarden? Zijn Americo en Bengeltje neven van elkaar? Welke vindt Sinterklaas liever?”

Al met al een zeer matige film (in afleveringen) en wat mij betreft niet de aankoop waard. De DVD is alleen leuk als je, net als het Sinterklaasjournaal, elke dag 1 aflevering bekijkt en zo de spanning opbouwt tot aan 5 december. Maar dat vergt wel een stukje discipline voor een middelmatige vertoning.

Bestel deze DVD hier>>

Share

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'

Check Also

Nu uit op DVD: De Inspirator

De film De Inspirator heb ik helemaal gemist in de bioscopen, maar toen ik er …

Share
Share