De verschillende echo’s


In Nederland is niet meer zo dat er zomaar echo’s gemaakt worden van de baby; er moet een duidelijke reden voor zijn.

Termijnecho
Voor een echo in de vroege zwangerschap kom je alleen in aanmerking om vast te stellen hoelang je zwanger bent. Dit is een zogenaamde termijnecho. Meestal wordt deze eerste echo tussen de 8 en 12 weken zwangerschap gemaakt.

De 20-weken-echo
Vanaf de 20ste week heb je wel “recht” op een echo. Sinds 2006 wordt deze echo vergoed en zit deze standaard in het basispakket van de zorgverzekeringen. Deze echo is een medische echo waar naar mogelijke afwijkingen wordt gekeken, zoals open ruggetje, afwijkingen aan het skelet, nierafwijkingen, hartafwijkingen, waterhoofdje, de maagafsluiting, gat in het middenrif, spleet in de lip of het gehemelte, te kleine schedel of het ontbreken van een deel van de schedel en defecten aan de buikwand. Helaas is het niet zo dat altijd alles gezien wordt. Houdt er rekening mee dat door de ligging van je kindje en/of de kwaliteit van het beeld de afwijkingen niet altijd goed beoordeeld kunnen worden. En, het is geen 100% zekere garantie dat alles gezien en beoordeeld wordt. Meer weten over de 20 wekenecho? Klik hier>>

Pretecho
Als je vaker naar je ongeboren kind wil kijken of kan je niet tot 20 weken wachten om er achter te komen of je een jongen of een meisje krijgt? Dan kan je altijd een pretecho laten maken. Het woord zegt het al; het is een echo voor eigen plezier. De kosten worden dan ook niet vergoed door een zorgverzekeraar.

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Vanaf september 2021: de 13 weken echo

Inmiddels is het voor veel mensen bekend: de 20-weken echo is een medisch onderzoek rond …