Kinderen meenemen op de scooter: mag dat?

Veel Nederlanders rijden op een scooter. Vooral in de stad is een scooter een handig vervoersmiddel. Op deze manier vermijd je files en ook parkeren gaat een stuk makkelijker. Het is ook een ideaal vervoersmiddel om jouw kind naar zwemles of het kinderdagverblijf te brengen. Maar mag dit eigenlijk wel, een kind meenemen op de scooter?

Veilige zitplaats en helmplicht

Om maar gelijk antwoord te geven op deze vraag: ja, je mag kinderen meenemen op de scooter. Hier zijn wel een aantal regels aan verbonden. Zo moeten kinderen jonger dan 8 die worden meegenomen op een fiets, snorfiets, brommer of scooter een veilige zitplaats hebben. Dat houdt in: voldoende steun aan rug, handen en voeten. Er moeten voetsteunen zijn zodat de voeten van jouw kind niet tussen spaken of velgen kunnen komen. Ook moet het kind zich goed vast kunnen houden. Je kunt jouw kindje bijvoorbeeld meenemen in een kinderstoeltje. Neem jij jouw kind mee op de brommer of snorfiets? Dan moet het kind ook een goedgekeurde helm dragen.

Helmplicht voor bromfietsers en snorfietsers

Vanaf 1975 geldt de helmplicht voor bromfietsen en hun medepassagiers. Snorfietsers en medepassagiers zullen vanaf 1 januari 2023 ook een helm moeten gaan dragen. De helm moet goed passend zijn én voldoen aan de Europese ECE-norm. Dit keurmerk bestaat uit een cirkel waarin de hoofdletter E staat. Het getal achter de E geeft aan in welk land de helm is goedgekeurd. Het getal 4 staat voor Nederland (E4). Het label vind je op de kinband of in de binnenkant van de helm.

Hoe zit het met de verzekering?

In Nederland moet elke eigenaar van een scooter het voertuig verzekeren. De scooter moet minimaal WA verzekerd zijn. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Een WA verzekering dekt alleen de schade die jij aan anderen toebrengt. Wil je ook verzekerd zijn voor schade aan jouw scooter? Dan moet je een WA+ of allrisk scooterverzekering afsluiten. Als je schade claimt bij de scooterverzekering, dan moet je wel aan alle wettelijke vereisten hebben voldaan. Het onveilig vervoeren van kinderen op de scooter kan niet alleen het leven van jouw kind, maar ook de dekking van de verzekering van jouw scooter in gevaar brengen. Zorg er dus voor dat jouw kind altijd een helm draagt en op de juiste manier vervoerd wordt.

Tips om jouw kind veilig te vervoeren

Om veilig op de eindbestemming te komen, is het belangrijk om eerst te testen of het kinderzitje wel goed vast zit. En of de helm goed past. Maak eerst een testritje voordat je de weg opgaat. Maak geen plotselinge bewegingen en neem de bochten voorzichtig. Het is ook belangrijk dat je goed zichtbaar ben, helemaal als je jouw kind in het donker meeneemt. Je kunt hiervoor fluorescerende stroken op het kinderzitje aanbrengen of laat jouw kindje een fluoriserend hesje dragen. Heb jij meerdere kleinere kinderen? Dan is een bakfiets praktischer.

Share

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Wat moet je kopen voor jouw kind?

Jouw kind is bijna jarig! Erg leuk, maar ook een beetje stressvol, want wat voor …

Share
Share