Vlucht zonder einde

rothIk kende de schrijver Joseph Roth niet, maar wat een prachtig boek  is Vlucht zonder einde!

Dit is de eerste Nederlandse vertaling van deze roman. Het voorwoord van Vlucht zonder einde is geschreven door Arnon Grunberg. Het boek is geschreven in 1927, Grunberg geeft een toelichting op de tijd waarin Vlucht zonder einde is geschreven, over de auteur en diens tijdgenoten en over de tijd waarin het boek zich afspeelt.

Ik heb tijdens het lezen gemerkt dat ik deze inleiding prettig vond. Ik lees veel boeken die verband houden met de Tweede Wereldoorlog, maar Vlucht zonder einde is speelt voor die tijd en de wereld, Europa, zag er toen nog heel anders uit. Het goed om je dat te realiseren tijdens het lezen, en te proberen niet met moderne 21e-eeuwse ogen te lezen!image

Franz Tunda was tijdens de Eerste Wereldoorlog officier in het Oostenrijkse keizerlijke leger. Hij wordt krijgsgevangen gemaakt, maar ontsnapt en leeft een poos in Siberië. Hij bevindt zich dan midden in de Russische Burgeroorlog, raakt betrokken bij de communisten en vindt even rust bij een vrouw in Georgië. Maar hij voelt zich nergens thuis. Als Tunda uiteindelijk terug komt in Wenen, is alles wat hij kende veranderd.

imageTunda is het hele boek op zoek naar rust en naar een plek om zich te kunnen vestigen en gelukkig te worden. Zijn verloofde, van voor de Eerste Wereldoorlog, heeft lang op hem gewacht, maar hij kwam maar niet terug. En toen Tunda eindelijk terugkwam, na een aantal warme en innige relaties is hij, tegen beter weten in, blijven zoeken naar zijn verloofde. Hij vindt haar, maar of hij zijn rust vindt? Ik weet het niet, ik vraag het me af, ik denk het niet.

Ik vond het, zoals gezegd, een prachtig boek. Roth schrijft mooi, mooie zinnen, prachtige beschrijvingen en uitspraken die in je hoofd blijven hangen, om over na te denken en die soms veel indruk maken. Eigenlijk moet je, als je het boek uit hebt, het voorwoord nog een keer lezen. Verschillende dingen zullen dan helemaal op hun plaats vallen.

Als je op zoek bent naar een boek om even snel op het strand of aan de rand van het zwembad te lezen, dan is dit niet het boek dat je zoekt. Maar als je je horizon wat wilt verbreden, geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Europa van voor 1940 en van goed geschreven literaire romans houdt, dan is Vlucht zonder einde een echte aanrader.

Vlucht zonder einde – Jospeh Roth
literaire roman, paperback, 112 pagina’s, L.J. Veen Klassiek
Bestel dit boek hier >>>>

 

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

19 maart in De Balie: ‘de moeder, de schrijver’

In de aanloop naar de Boekenweek verschijnt Ik, moeder (€19,99, Meulenhoff) – een literaire verhalenbundel over het …