Vuur, een intens boek over verlies

Sam is net verhuisd en gaat naar een andere school. Er is zoveel nieuw dat Sam erg moet wennen. Even lijkt het alsof hij alles wat hij vorig jaar geleerd had, vergeten is. Zijn nieuwe juf begrijpt hem niet; ze vindt Sam een lastige en domme leerling. Hoe Sam ook zijn best doet, tussen hem en de juf gaat het niet goed. Maar dan krijgt Sam een hond, wit met rode vlekken. Hij noemt hem Vuur! Vuur begrijpt Sam helemaal en daarom gaat het beter met Sam. Als zijn hond een ongeluk krijgt, is er niet veel meer van Sam over. Op school loopt het helemaal uit de hand.

Op een dag ziet Sam een loslopende poes. Hij is bezorgd dat de poes ook een ongeluk krijgt en loopt haar achterna. Zo komt hij bij Wiwi terecht, een oudere dame met karakter. Zij heeft een drumstel in haar huis staan. Sam mag van haar op het drumstel spelen en zelfs terugkomen om van Wiwi drumles te krijgen. Elke week leert Sam meer ritmes en door het plezier dat ze samen beleven, vindt hij zijn zelfvertrouwen weer terug.

We gaan,’ zegt Wiwi. Ze pakt mijn hoofd vast en geeft een kus op mijn haren. ‘Je bent een sterk kind, onthoud dat goed. Beresterk.’ Ik weet niet zo goed wat ik zeggen moet. ‘U ook,’ zeg ik maar.
 ‘Ze knikt. ‘Ja, ik ook.’

Vuur is een prachtig boek. En wat heeft de schrijfster de emoties en de onkunde om ermee om te gaan of ze te begrijpen mooi beschreven! Heel knap hoe de schrijfster in de huid van een kind is gekropen en de gevoelens van boosheid, verdriet, verwarring en het zich niet goed kunnen uiten weer heeft kunnen geven. Het geeft je als volwassene weer even dat inkijkje in het kind en je weet weer hoe het was om acht te zijn. Dat is leerzaam voor volwassenen om hun kinderen weer wat beter of opnieuw te (leren) begrijpen. Maar het is ook leerzaam voor een kind om over emoties en het uiten ervan te lezen. Niet eens zozeer voor een kind dat net zelf iemand dierbaars is verloren, hoeft helemaal niet. Vroeg of laat komen alle kinderen met de dood of ander verlies door bijvoorbeeld een verhuizing of een scheiding met verdriet in aanraking. Of anders zien ze het wel bij vriendjes of vriendinnetjes.

Vuur is een intens boek over verlies, bekeken door de ogen van een achtjarig jongetje. Erg goed gedaan. Petje af. Mooi boek.

Vuur – Anke Kranendonk
Leesboek, hardcover, 178 pagina’s, Uitgeverij Lemniscaat

Lees ook:
Daar gaan we weer
Top Secret, operatie hondendief
Kinderen van Nederland

Share

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'

Check Also

Muk

Mark Haayema heeft al verrassend veel boeken op zijn naam staan en echt heel verschillende. …

Share
Share