Wat te doen als je kind niet wil eten

Het drijft menig ouder tot waanzin: een kind die niets wil eten. Meestal is er tijdens de lunch geen wolkje aan lucht en eet je kind de ene boterham met jam na de andere. Maar dan komt het avondeten en is de eetlust van je zoon of dochter totaal verdwenen. Er gaat geen hap meer in het mondje. Omdat je kind helaas niet kan leven op brood, snoep en jam moet je als ouder toch een manier vinden… Bij deze 5 do’s en don t’s om het avondeten iets plezieriger te maken.

Don ‘t:
– Bord leeg laten eten
Dwing je kind niet om zijn of haar bord leeg te eten. Dit verhoogt namelijk de kans op overgewicht op latere leeftijd. Volgens een brits onderzoek zijn de meeste volwassenen met overgewicht vroeger gedwongen om hun bord leeg te eten. Zij hebben nooit geleerd om naar hun eigen lichaam te luisteren. Laat je kind weten dat zij of hij klaar is met eten? Ruim dan gewoon af als iedereen klaar is ongeacht een vol bord.

– Te veel aandacht geven & dwingen
Hoe moeilijk het ook is probeer je kind zo min mogelijk negatieve aandacht te geven. Doet jouw kind zijn of haar mond niet open? Geef geen reactie en blijf kalm. Probeer je kind vooral niet te dwingen door je kind urenlang achter een bord (koud) eten te laten zitten. Je schiet hier niks mee op en je kind krijgt alleen maar een grotere hekel aan eten.

– Een te vol bord
Een klein bord met een berg eten werkt niet erg motiverend bij een slechte eter. Zorg daarom voor een extra groot bord en schep niet te veel eten in een keer op. Voor je het door hebt heeft je kind alles opgegeten en vraagt misschien wel om meer.

– Iets anders aanbieden
Het is natuurlijk erg verleidelijk om je kind een alternatief aan te bieden (dan eten ze tenminste toch iets?). Als je dit steeds doet wanneer je kind iets weigert te eten, en dus iets aanbied wat je kind wel lekker vindt, wordt het niet eten van mindere lekkere dingen wel erg gemakkelijk.

– Eten verstoppen
Met een laag appelmoes word alles eetbaar, maar je kind leert hierdoor geen verschillende smaakjes herkennen. Probeer dit daarom niet te doen.

Do’s:
– Negeren
Elke avond is hetzelfde. Je kind zit met een lang gezicht aan tafel en haalt de hele trukendoos uit de kast om vooral niet te eten. Hoe moeilijk het ook is, negeer dit gedrag en begin over een ander onderwerp dan eten.

– Maak er een feestje van
Gezellig met het hele gezin aan tafel, lekker genieten en praten over wat er vandaag allemaal is gebeurd. Probeer het avondeten zo gezellig mogelijk te maken. Dan gaat het eten uiteindelijk vanzelf.

– Samen doen
Laat je kind af en toe meebeslissen over wat er gegeten word of laat ze kiezen uit een paar gerechten. Kinderen vinden het erg leuk om zelf een beetje controle te hebben. Ook vinden de meeste kinderen het erg leuk om te helpen in de keuken. Laat je kind gezellig mee koken en onthoudt: wat ze zelf hebben gemaakt, is natuurlijk veel lekkerder.

– Rauwe groente
De meesten kinderen hebben moeite met gekookte groente. Probeer ook eens keer een paar lekkere knapperige stukjes wortel, tomaat of komkommer op tafel te zetten. Dikke kans dat deze groenten wel in de smaak vallen.

– Bijhouden
Schrijf een paar dagen achter elkaar op wat je kind allemaal eet en drinkt (alle snoepjes, koekjes, fruit en sapjes). Kinderen eten namelijk veel meer dan de meeste ouders denken en hebben helemaal niet zo veel nodig. Kinderen van drie jaar hebben bijvoorbeeld al genoeg aan twee à drie boterhammen, 150 gram fruit, 60 gram vlees, 100 gram groente en 100 gram aardappels of pasta.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Zwanger? In deze voeding zit foliumzuur

Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is het belangrijk voor de ontwikkeling van …

Share
Share