The Theory of Everything [première-verslag]

champagne-copyright-trotse-moedersEen première van een “grote-mensen-film”… Dat is weer eens wat anders dan met de kinderen naar een première van een kinderfilm te gaan. In plaats van Fristi en Chocomel stond er champagne klaar en de gemiddelde leeftijd van de aanwezigen was beduidend hoger!

Maar we kwamen niet voor de lekkere hapjes, de Bekende Nederlanders en zelfs niet voor de champagne. We kwamen om een film te zien waarover al veel lovende woorden zijn geschreven in de (Amerikaanse) pers. “The Theory of Everything” ging in première in het prachtige Tuschinski.

filmposter-theory-everything-hawking-trotse-moedersHet verhaal: THE THEORY OF EVERYTHING vertelt het buitengewone en inspirerende levensverhaal van de briljante en gerenommeerde astrofysicus Stephen Hawking (Eddie Redmayne), zijn liefdesrelatie met Jane Hawking (Felicity Jones) en zijn gevecht tegen de ziekte ALS.

Bekijk op bol.comDe film is gebaseerd op de memoires “Travelling to Infinity: My Life with Stephen” geschreven door Jane Hawking en is geregisseerd door Academy Award winnaar James Marsh (Man on Wire).

We hebben thuis meerdere boeken van Stephen Hawking, maar de persoon zelf ken ik alleen maar van de televisiebeelden van de wetenschapper die scheef in zijn rolstoel zit en via een computer praat. Screenshot 2015-01-10 at 13.50.48Dat hij kinderen heeft, wist ik al, omdat ik mijn oudste zoon de serie boeken die hij samen met zijn dochter Lucy schreef, aan het voorlezen.

Bekijk op bol.comLeuke kinderboeken, voor kinderen die geïnteresseerd zijn in natuurkunde en ‘de ruimte’, met veel duidelijke uitleg en foto’s, zoals “De Knal in het Heelal” die we nu aan het lezen zijn, en “De Geheime Sleutel naar het Heelal“, het eerste boek van de trilogie.

De film dan. Ik had me verheugd op een film voor “nerds”, met veel natuurkunde en astrofysica. Dat vind ik namelijk altijd interessant. Maar hoewel de film over een van de bekendste astrofysici gaat en zijn baanbrekende theorieën uiteraard ook voorbij komen, is het vooral het leven van Stephen Hawking en zijn vrouw Jane wat centraal staat.

Screenshot 2015-01-10 at 10.03.49

Begonnen wordt bij de periode waarin ze allebei studeren en elkaar leren kennen. De liefde en de verwondering en interesse in elkaar is prachtig verfilmd. Ze zijn erg verschillend qua interesses en denkbeelden, maar zo oprecht in elkaar geïnteresseerd en zo verliefd, dat het vertederend en ontroerend is. De liefde verandert niet wanneer Stephen te horen krijgt dat hij door zijn ziekte naar waarschijnlijkheid nog maar twee jaar te leven heeft. Integendeel: Stephen en Jane trouwen en krijgen samen drie kinderen.

Screenshot 2015-01-10 at 10.02.06

In de film kijk je op een intieme manier mee in hun leven. Zo dichtbij, dat je regelmatig vergeet dat het een film is. Pas wanneer de regisseur een “filmisch beeld” creëert, kom je weer even in het hier-en-nu. En dat is bijna jammer. De mooie beelden zoals die van de rolstoel, gezien vanaf de rug, in de kerk gefilmd, zijn prachtig, maar maken dat je je weer bewust bent dat je naar een film kijkt. Ik heb mezelf het grootste gedeelte van de film echt verloren in het verhaal. Vergat af en toe te ademen, merkte ik.

Screenshot 2015-01-10 at 10.05.53 Screenshot 2015-01-10 at 10.05.08

Het verhaal is zo puur, zo goed geacteerd en zo intiem, dat je er wel door geraakt moet worden. Geen valse emoties, geen medelijden. Een oprecht beeld van liefde, van een briljante geest, van een strijd en van twee levens, die gedurende lange tijd met elkaar verweven zijn. Het acteerwerk is van een niveau waarvan ik meteen hoop dat met name de acteur (Eddie Redmayne) die Stephen speelt (of moet ik zeggen: die Stephen ìs), beloond zal worden met een Oscar!

Screenshot 2015-01-10 at 10.05.36

Ik heb enorm genoten van de film en kan hem iedereen aanraden. Je hoeft niet geïnteresseerd te zijn in natuurkunde, of kennis te hebben van astrofysica om gegrepen te worden door het verhaal van Stephen en Jane.

THE THEORY OF EVERYTHING draait vanaf 15 januari 2015 in de Nederlandse bioscopen.

Screenshot 2015-01-10 at 10.02.57

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Première van de film Downton Abbey [verslag]

Een uitnodiging met “You are cordially invited“, een High Tea, filmposters met “We’ve been expecting …