Corona en kinderen

Er wordt veel gepraat over het Coronavirus. Niet alleen in de media, maar ook op het werk en op school. Natuurlijk is het belangrijk om op de hoogte te blijven van waar de besmettingen zijn, wat de verschijnselen zijn en hoe je besmetting kunt voorkomen, maar doordat er veel ‘wilde’ verhalen de rondte doen, is er ook veel angst. Ook bij kinderen.

Maar… hoe leg je kinderen uit wat “Corona” is?
Blijf bij de waarheid, bij de feiten. Leg uit dat “Corona” een soort verkoudheid is. Dat je er – net zoals bij een gewone verkoudheid-  ziek van kunt worden en dat de meeste mensen ook gewoon weer beter worden. Dat er soms mensen dood gaan, net zoals bij andere verkoudheden, en dat die mensen meestal oud of kwetsbaar waren.

Maar… hoe leg je kinderen uit hoe ze weten of ze “Corona” hebben?
Niet iedereen die verkouden is, heeft “Corona”. De meeste mensen die besmet zijn met het Corona-virus / COVID-19, zijn in aanraking geweest met iemand anders die besmet was. Je kunt dus ook een gewone verkoudheid hebben! Wanneer je ziek bent van het Corona-virus, ben je verkouden en benauwd, soms met koorts.

Maar…. wat moet je dan doen wanneer je verkouden bent?
Wanneer je verkouden bent, moet je een tijdje thuis blijven. En wanneer je ook benauwd bent of koorts hebt, moet je de dokter bellen, of de GGD. Als je extra risico hebt, bijvoorbeeld doordat je in een gebied was waar veel besmettingen zijn, moet je sowieso bellen wanneer je verkouden bent.

Maar… hoe voorkom je besmetting?
Net zoals iedere andere besmetting met een verkoudheid: gezond eten, voldoende slapen, zorgen dat je een goede conditie hebt. Daarnaast uit de buurt blijven van mensen die verkouden zijn en niet de gebieden opzoeken waar besmettingen zijn. Wanneer je zelf verkouden bent, nies en hoest dan in je elleboog en was je handen regelmatig met zeep.

Maar… waarom is er zoveel aandacht voor “Corona” als het eigenlijk een soort verkoudheid is?
Het Corona-virus is erg besmettelijk. Wanneer veel mensen tegelijk ziek zijn, kunnen veel mensen niet naar hun werk. Zo kan het gebeuren dat scholen dicht moeten omdat er te veel leerkrachten ziek zijn, of dat er geen treinen meer kunnen rijden. Ook de mensen die voor de zieken moeten zorgen, kunnen zelf ziek worden. En dat is vooral gevaarlijk voor de mensen die wel erg ziek worden van dit virus. Daarom wil iedereen graag dat er zo min mogelijk besmettingen zijn.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

De opvolger van anderhalvemetersamenleving is….

Helaas is het Woord van het Jaar ditmaal weer een Corona-gerelateerd woord. Vorig jaar was …

Share
Share