George [recensie van een bijzonder boek]

george-alex-gino-recesie-foto-copyright-trotse-moeders-1George is een jongen. Om te zien tenminste.
Want George weet zelf dat ze een meisje is.

Ze houdt dit voor iedereen geheim. Totdat ze met de klas een toneelstuk van haar lievelingsboek gaan opvoeren. George wil supergraag de hoofdrol van Charlotte spelen. Maar ze mag van de juf niet eens auditie doen… omdat ze een jongen is.

Samen met haar beste vriendin Kelly bedenkt George een plan. Zodat ze niet alleen Charlotte kan zijn – maar vooral zichzelf, voor eens en altijd.

Recensie
Wat is George een goed boek zeg. En dan niet alleen omdat het over een kind gaat wat een transgender is, maar vooral vanwege de manier waarop het geschreven is. Wanneer het over George gaat, dan wordt er consequent over “zij” gesproken, en zo is het natuurlijk ook, wanneer je een meisje bent. Ook wanneer je een meisje bent wat het lichaam van een jongen heeft.

george-alex-gino-recesie-foto-copyright-trotse-moeders-7

Zonder te oordelen, heeft Alex Gino het verhaal van George opgeschreven. Met respect voor de wereld zoals George die zelf ervaart, maar ook met begrip voor de wereld om haar heen, haar broer, haar moeder, die George alleen als zoon / broer kennen. Haar beste vriendin en ook haar klasgenoten.

george-alex-gino-recesie-foto-copyright-trotse-moeders-3

Het gevoel dat alles op z’n plaats valt, wanneer George ontdekt dat wat zij al haar hele leven heeft ervaren, een naam heeft. Dat er meer mensen zijn die transgender zijn en dat het dus zo kan zijn dat ze niet haar hele leven naar buiten toe een jongen of man moet zijn is heel erg mooi.

george-alex-gino-recesie-foto-copyright-trotse-moeders-4

Ik hoop dan ook dat dit boek begrip brengt voor mensen die met dit onderwerp te maken hebben, maar ook dat kinderen die met gevoelens lopen die ze niet kunnen plaatsen, door dit boek weten dat het heel normaal is dat ze zich zo voelen en dat er een oplossing is. Die is niet gemakkelijk en wordt nog nauwelijks geaccepteerd, maar hij is er gelukkig wel.

george-alex-gino-recesie-foto-copyright-trotse-moeders-5

Ik hoop oprecht dat alle kinderen die dit doormaken, gelukkig zullen worden, zichzelf kunnen zijn en geaccepteerd worden door mensen die er voor hen toe doen. En ik denk dat George daartoe kan bijdragen. Vandaar mijn keuze om het vijf sterren te geven.

george-alex-gino-recesie-foto-copyright-trotse-moeders-6

De auteur, Alex Gino, heeft een eigen website en is actief op Twitter.

George – Alex Gino
Je mag zijn wie je bent
Hardcover, 222 pagina’s, uitgeverij Kluitman
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van bijna 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Rick

Een aantal jaar geleden had ik het genoegen om auteur Alex Gino te ontmoeten. Het …