Wat is gender selectie?

Met gender selectie wordt bedoelt: de mogelijkheid om het geslacht van je baby te bepalen. Dit kan omwille van medische of niet-medische redenen. Oorspronkelijke aanleiding van gender-selectie was om geslachtsgebonden ziekten te voorkomen (bijvoorbeeld via embryoselectie). Een medische reden dus. Tegenwoordig wordt gender-selectie ook gebruikt bij ouders die een geslacht voorkeur hebben voor hun aanstaande kind.

Buitenland
In Nederland is gender selectie verboden voor niet-medische redenen.De omstreden Genderkliniek moest hierdoor haar deuren in 1998 sluiten. Sindsdien is de Genderkliniek doorgegaan met het geven van voorlichting via een website. Geïnteresseerden worden voor behandeling doorverwezen naar het buitenland. Ouders die echt via gender selectie zekerheid willen over het geslacht van hun toekomstige baby weten dus vaak de weg naar het buitenland te vinden waar sexeselectie veel minder omstreden is.

IVF – IUI
In de afgelopen jaren is in alle landen van Europa geslachtsbepaling door middel van het selecteren van embryo’s (IVF) om niet-medische redenen verboden. Daarentegen is spermaselectie, gecombineerd met IUI (inseminatie), in enkele landen binnen Europa wel mogelijk. Zelfs voor redenen zoals een evenwichtige gezinssamenstelling.

.

Lees ook:
TrotseMoeders.nl op EenVandaag over de taboe van geslacht voorkeur
Ik wil een meisje

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Nub-theorie: Een vroege geslachtsbepaling in de zwangerschap?

Tegenwoordig willen veel ouders graag weten of ze in verwachting zijn van een jongetje of …

Share
Share