karinvandewielfotografie

Ook te dikke, borstgevoede baby’s lopen verhoogde kans op overgewicht op latere leeftijd

vu-mc-borstvoeding-trotse-moedersOok te dikke, borstgevoede baby’s lopen verhoogde kans op overgewicht op latere leeftijd. Zo luidt de kop van een persbericht van het VUmc. En dat vind ik intrigerend, want ik was er van overtuigd dat je bij volledige borstvoeding altijd goed zat (wanneer je kind er goed op gedijt).

Verder zou borstvoeding voor heel veel dingen goed zijn, ook nog op latere leeftijd. En een van die dingen was een verminderde kans op overgewicht ten opzichte van kinderen die flesvoeding krijgen. Uiteraard is borstvoeding nog steeds heel goed, maar een van de effecten die aan het geven van volledige borstvoeding (dus geen andere voeding ernaast) in het eerste half jaar werd toegeschreven, blijkt uit onderzoek niet te kloppen. Lees hieronder meer over het onderzoek:

Baby’s met overgewicht die uitsluitend borstvoeding krijgen, hebben – net als te dikke baby’s die flesvoeding krijgen – een verhoogde kans op overgewicht op latere kinderleeftijd. Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van VUmc-kinderarts Joana Kist-van Holthe, samen met het AMC. De bevindingen zijn gepubliceerd in het vakblad Archives of Disease in Childhood.

Tot nu toe werd aangenomen dat baby’s die alleen borstvoeding krijgen en toch te dik zijn géén verhoogd risico hebben op overgewicht op latere leeftijd. Nieuw onderzoek onder een groep van ruim drieduizend kinderen, die in Amsterdam vanaf de zwangerschap en geboorte gedurende zes jaar zijn gevolgd (in de zogeheten ABCD-studie), weerlegt deze hypothese. De onderzoekers hielden nauwkeurig de groei van de kinderen bij, en ook welke babyvoeding zij kregen.

Hieruit blijkt dat álle baby’s die bij zes maanden te dik zijn, een verhoogd risico lopen op overgewicht op de leeftijd van vijf à zes jaar. “Dit is de eerste studie die dit laat zien, dus het is van belang dat er andere soortgelijke studies komen”, zegt kinderarts Kist-van Holthe van VUmc, afdeling sociale geneeskunde en EMGO+-instituut.

Sinds 2011 is bekend dat baby’s die te dik zijn rond de leeftijd van zes maanden én flesvoeding krijgen een hoger risico lopen op overgewicht op zeven- tot twaalfjarige leeftijd. De adviezen van het consultatiebureau zijn daarop aangepast. En die adviezen gelden dus niet enkel voor flesgevoede baby’s, maar voor alle baby’s.“Het is belangrijk dat ook baby’s al vroeg beginnen met bewegen. Niet de hele dag in een stoeltje zitten, maar rollen en kruipen op een kleed of in de box”, aldus Kist-Van Holthe.

Lees hier meer over het artikel in Archives of Disease in Childhood. Lees meer over de ABCD-studie: www.abcd-studie.nl

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Mathieu Pater promoveert op onderzoek naar muziektherapie voor jongeren en kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis

Met het verdedigen van zijn proefschrift “Music therapy for children with Autism Spectrum Disorder: development …

Share
Share