Fien is boos! [recensie]

Boek Fien is boos!Fien is een heel lief en schattig meisje, dat graag knuffels geeft en dol is op tekenen. Maar soms, heel soms, is Fien heel boos…

Recensie
Kinderboeken zijn om allerlei redenen nuttig. Naast dat boeken voor vermaak zorgen, leren ze kinderen nieuwe woorden en maakt het ze op lange termijn intelligenter. Voorlezen is bovendien uitermate geschikt om de band tussen kind en ouder/verzorger te versterken. Een ander voordeel aan (voor)lezen is dat het kinderen leert zich in te leven in personages uit boeken.

Het ontwikkelen van empathie is belangrijk voor (jonge) kinderen. Als baby hebben ze deze gecompliceerde emotie nog niet of nauwelijks nodig. Ze zijn in wezen nog erg egocentrisch omdat alles alleen draait om overleven. Hun wereld wordt steeds iets uitgebreider, zo leren ze bijvoorbeeld dat het niet prettig is voor een ander om hen doelbewust pijn te doen (denk aan bijten en slaan).

Empathie is dus een emotie die na de babytijd heel erg in ontwikkeling is. Boeken met een didactisch doel kunnen hieraan bijdragen.

Een boek dat over een specifieke emotie handelt is Fien is boos! (uitgeverij Deltas). Boosheid is een emotie die de meeste (jonge) kinderen niet vreemd is. Een kind zal zich daardoor waarschijnlijk goed kunnen identificeren met de schattige maar ondeugende Fien.

Toegegeven: mijn zoontje is nog net iets te jong om heel bewust mee te leven met Fien. Hij zal de hele strekking van het verhaal nog niet begrijpen, maar dat neemt niet weg dat hij delen wel opvangt. Bovendien begrijpen kinderen altijd meer dan je in de gaten hebt.

Opvoeden
De didactische functie van dit boekje spreekt mij erg aan. Voor een jong kind dat worstelt met allerlei overweldigende emoties kan het fijn zijn om zich te identificeren met het hoofdpersonage uit dit boek. Naast boosheid worden ook angst en verdriet kort aangestipt. En natuurlijk loopt het verhaaltje goed af en komen mama en Fien er samen uit om te eindigen met een dikke knuffel.

Verder is het erg fijn dat de zinnetjes kort, doeltreffend en begrijpelijk zijn.

De vormgeving past hier uitermate goed bij. Niet te veel poespas, maar simpele en aandoenlijke illustraties, die nog bijdragen aan het medeleven met de kleine Fien. Al met al dus een vertederend boekje dat een duidelijke boodschap heeft.

Fien is boos! – Sibylle Delacroix
Hardcover, 32 pagina’s, uitgeverij Deltas
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Myrthe Wesseling

myrthe_wesseling@hotmail.com'
Ik ben Myrthe, 31 jaar oud en ik woon samen met mijn vriend en zoontje van bijna 1,5. Veel moeders zullen beamen dat het meest verbijsterende aan het krijgen van een kind is, dat je na 1,5 jaar moederschap nog steeds het gevoel hebt alsof je pas net om de hoek komt kijken. Alles blijft je verwonderen en je kind blijft je elke dag verrassen, daarom is het ook zo leuk om dit met andere ouders te kunnen delen.

Check Also

Slaap! Voor dreumes en peuter

Slapen…. tja…. Wanneer je eenmaal een kindje hebt, is dit een van de dingen waarmee …

Share
Share