3 tips voor de perfecte keukenverlichting

De keuken is het centrale middelpunt van iedere woning. Hier bereid je met liefde alle maaltijden voor het gezin en geniet je van onderonsjes met je kinderen en partner. De keuken staat voor gezelligheid, sfeer en bovenal: functionaliteit. Zonder het juiste keukengerei of verschillende keukenapparatuur zouden we nergens zijn. Ook niet geheel onbelangrijk is de keukenverlichting. Zonder geschikte verlichting zal dat biefstukje er veel minder aantrekkelijk uitzien, bovendien wordt werken in de keuken zo ook bemoeilijkt. Daarnaast mag je de keuken best als ontmoetingsplek zien. Het mag daarom ook gezellig aangekleed worden. Maar hoe vind je de juiste balans tussen gezelligheid, sfeer en functionaliteit? Wij geven 3 tips voor de perfecte keukenverlichting.

1. Deel de ruimte op in verschillende lichttypes

Net als in iedere andere ruimte is het belangrijk om een duidelijk lichtplan op te stellen. Maak hierbij onderscheid tussen de drie belangrijkste lichttypes: algemene verlichting, werkverlichting en sfeerverlichting. Door gebruik te maken van verschillende lichtbronnen, stel je een duidelijk lichtplan op en geniet je van uitstekende lichtsoorten voor ieder moment. Hieronder leggen we deze lichttypes nog even kort toe.

  • Algemene verlichting: de naam zegt het eigenlijk al. Dit is de verlichting die de gehele keuken verlicht. Zodra deze lamp aangezet wordt, zal de rest niet direct nodig zijn. Enkel bij de noodzaak aan werk- of sfeerverlichting zijn andere lichtbronnen noodzakelijk. Voor een kort bezoek aan de keuken is algemene verlichting voldoende. Meestal wordt hiervoor één lichtpunt centraal gezet. Dit is vaak een plafondlamp, maar dit kunnen ook inbouwspots, opbouwspots of andere meer traditionele armaturen zijn.
  • Werkverlichting: dit zijn meestal spots die gericht zijn op het werkblad van de keuken. Deze zorgen ervoor dat er geen schaduwvorming kan optreden en je veilig kunt werken aan het aanrecht.
  • Sfeerverlichting: tegenwoordig wordt de keuken steeds vaker als ontmoetingsplek gebruikt. Het is niet alleen een kookruimte, het is ook een plek waar je samen komt en geniet van elkaar. Waar de gezelligste gesprekken worden gevoerd en herinneringen worden gemaakt. Daarom mag ook sfeerverlichting niet ontbreken in de keuken.

2. Kies voor makkelijk te reinigen verlichting

In de keuken zal er regelmatig gespetterd worden. Daardoor kan de verlichting zeer snel vuil worden, zeker de armaturen die boven het werkblad gevestigd zijn. Kies daarom altijd voor makkelijk te reinigen verlichting. Zo weet je zeker dat je straks niet uren te boenen staat om ze weer te laten glimmen. Zeker als je dit na iedere kookbeurt moet doen, ben je dat snel zat.

3. Probeer de schakelaars bij elkaar te plaatsen

Als je meerdere lichtbronnen gebruikt is de kans groot dat je ook over meerdere lichtschakelaars beschikt. In theorie is dit natuurlijk niet zo erg, maar in de praktijk kan dat best vervelend zijn. Wanneer je de keuken wilt verlaten, moet je eerst een paar keer op en neer lopen om alle lampen uit te zetten. Daar zit je uiteraard niet op te wachten. Probeer daarom alle schakelaars van de lichtbronnen dicht bij elkaar te plaatsen. Zo voorkom je ongemak en zal het werken in de keuken een stuk effectiever verlopen.

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Verlichting voor kinderkamer

De kleur op de muur, decoratie, knuffels en een bed in de juiste maat: er …