Vaderdag

Vaderdag aanstaande zondag (17 juni) is het weer zo ver de dag om je (schoon-) vader of partner in het zonnetje te zetten. Een lekker ontbijtje, een zelfgemaakt knutselwerkje van je zoon of dochter of geef jij liever een flesje wijn? Wat het ook mag zijn je vader of partner zal het met veel liefde in ontvangst nemen. Maar waarom vieren we eigenlijk Vaderdag? En wat was er eerder Vaderdag of Moederdag?

De geschiedenis van Vaderdag
Vaderdag werd in 1909 geïntroduceerd in Washington door mevrouw Sonora Smart Dodd. Sonora wilde haar vader William Jackson Smart eren. Sonora haar moeder was namelijk overleden in het kraambed bij de geboorte van haar zesde kind.  Toen Sanora volwassen was geworden wilde ze kracht en de doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. Zij was hierdoor geïnspireerd door Anne Jarvis die een jaar eerde Moederdag introduceerde.

De eerste Vaderdag vond plaats in Washington op 19 juni 1910 in het dorpje Spokane. De president in die tijd Calvin Coolidge steunde in 1924 het idee om Vaderdag te vieren. Maar het Amerikaanse congres vond het ide onzin en zo werd Vaderdag pas in 1972 een nationale feestdag.

Sinds de jaren zestig word Vaderdag ook in Nederland gevierd.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Een verrassing voor Vader Pluis

Tactisch uitgebracht, kort voor Vaderdag, is het nieuwe kartonboekje Een verrassing voor Vader Pluis. Een …

Share
Share