Hoeveel gerechten zouden er op de wereld zijn? Voor mijn gevoel oneindig veel, en dan is een selectie van ‘slechts’ ‘de 100 beste gerechten die je gegeten moet hebben‘ een helse taak die de redactie van het culinaire site favorflav.com heeft uitgevoerd. Door de inmiddels van de kookbijbels bekende uitgeverij Carrera is het boek uitgegeven.
Ik vermoed dat alle lezers van trotsemoeders.nl ieder voor zich zo haar eigen(wijze) selectie zouden maken. Veel heeft te maken met eet-ervaringen uit je jeugd; je eigen experimenten met koken, en de gezinsleden die dagelijks, tenminste bij ons in het gezin, hun voor- en afkeuren van ‘gerechten’heel duidelijk maken. Hoe dan ook zal de selectie veel momenten van herkenning geven. Verder zou je mooi zijn als je – zeg maar 1x per week – uit dit boek een gerecht neemt, dan heb je na twee jaar toch een mooie culinaire reis achter de rug denk ik zo maar!
Inhoud
“Hoe maak je de perfecte pasta vongole, tarte tatin of paella? Of een steengoede rendang, crème brûlee of aardappelpuree zoals-ie-écht-hoort? De redactie van het onlinefoodmagazine FavorFlav.com ging op onderzoek uit en stelde de lijst samen van ‘100 beste gerechten die je gegeten moet hebben’. Klassiekers die eigenlijk iedereen zou moeten kunnen maken. Met beroemde gerechten vanuit de hele wereld. Op basis van degelijke research en en uitvoerig getest in de eigen redactiekeuken. Boordevol praktische tips bij elk recept. Wat zijn de do’s & don’ts van de ultieme pasta carbonara? Wat is de beste manier om een ei te pocheren voor je Eggs Benedict? Wat zijn de valkuilen bij het bereiden van zoiets ogenschijnlijk eenvoudigs als gebakken aardappelen of een hamburger? Geschikt voor de geoefende thuiskok die zijn keuken-skills wil perfectioneren, als ook voor de meer onervaren keukenprins(es).”
Beoordeling
Ik ben helemaal weg van dit boek. Het is zo anders dan andere kookboeken, en daardoor bijzonder om in huis te hebben. Er staan alleen ‘klassiekers’ in, zowel Nederlandse (aardappelpuree) als niet-Nederlandse (polenta). Teksten / citaten die erbij passen, maken het helemaal af.
Er zijn drie categorieën: basic, classic en special. Bij basic moet je denken aan ‘croque monsieur’ en ‘gebakken aardappelen’, bij classic aan bijvoorbeeld ‘nasi goreng’ en rueben sandwich’ en bij ‘special’ zitten wat ingewikkeldere gerechten zoals ‘coq au riesling’ en ‘pecan-caramel-taartjes’.
Voor mij een boek om regelmatig in te kijken. Ik kom dan gerechten tegen, zoals de gebakken aardappels die eruit zien zoals mijn oma die maakte (en waarbij ik dus dit recept ga uitproberen) en een recept voor spaghetti carbonara, wat ik ooit in Zwitserland heb gegeten en waarvan ik nog nooit een ècht goed recept ben tegengekomen.
Kortom: een aanrader voor iedere Trotse Moeder die een basiskookboek wil vol met aantrekkelijke recepten.