Wat is pseudokroep?

Je kind wordt huilend en hoestend wakker. Wanneer je kind iets zegt merk je dat de stem hees is. Je kind heeft een snelle, gierende ademhaling en je kind heeft het zichtbaar benauwd… Help! Wat is er met je kind aan de hand en wat moet je als ouder doen?

Kenmerken pseudokroep
Deze verschijnselen zijn kenmerkend voor de pseudokroep. Pseudo-kroep (ook wel valse kroep genoemd) is een virus ontsteking van de bovenste luchtwegen. Er ontstaat een zwelling aan de binnenkant van het strottenhoofd en daar bevinden zich ook de stembanden. Dit verklaart de vaak aanwezige hese stem. Een aanval vindt eigenlijk altijd ’s avonds of  ’s nachts plaats. Opvallend is hierbij dat het kind helemaal niet ziek was toen het naar bed ging. Hooguit is je kind een beetje verkouden, maar meer klachten gaan er niet aan vooraf. Dan wordt je zoon of dochter wakker (vaak huilend) en heeft een luide, blafhoest. Je kind heeft een snelle, gierende ademhaling die duidelijk hoorbaar is. Door de benauwdheid kan je kind onrustig of angstig zijn. De temperatuur is normaal of hooguit rond de 38 graden. Pseudokroep komt meestal voor bij jonge kinderen van 6 maanden tot vijf jaar. Belangrijk om te weten is dat een aanval van de valse kroep zelf weer over gaat. Vaak duurt een aanval ongeveer een half uur, waarna de ademhaling weer rustiger wordt. Maar een aanval kan ook wat langer aanhouden. Soms blijft het bij één aanval, maar het kan ook zijn dat je kind er een paar avonden/nachten achter elkaar last van heeft.

Wat kan ik als ouder doen?
Het is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar rustig blijven is voor zowel jou als je kind het beste. Probeer je kind – als deze huilt of angstig is – rustig te krijgen. Blijf zelf rustig en leidt je zoon of dochter af. Lees een verhaaltje voor, zet een muziekje op dat het altijd hoort voor het slapen gaan of neem je kind gewoon lekker bij je op schoot. Huilen of angst maakt het ademen voor je kind alleen maar moeilijker. Wanneer je kind het erg benauwd heeft kun je in de badkamer gaan zitten met de deur dicht. Zet de hete douche aan, zodat de badkamer zich kan vullen met vochtige, warme waterdamp. De stoom verlicht de ademhaling vaak bij kinderen, al is de werking wetenschappelijk niet vastgesteld. Het feit dat je rustig met je kind bezig bent, maakt je kind vaak al rustiger, waardoor het afgeleid wordt van het benauwde gevoel. Merk je dat je kind het niet prettig vind, stop er dan ook meteen mee. Een beetje drinken dat de keel verzacht (bijvoorbeeld thee met honing) kan de keelklachten ook verzachten. Let wel op; baby’s jonger dan één jaar mogen geen honing omdat er bacteriën in kunnen zitten waar ze ziek van kunnen worden. Wat thee (met suiker) of gewoon wat water is dan een goed alternatief.

Wanneer de dokter bellen?
In principe is het meestal niet noodzakelijk meteen een dokter te waarschuwen. Echter zijn er wel situaties wanneer je dit moet doen. Neem altijd contact op met een arts in de volgende situaties:
– Je kind is heel erg benauwd / bijna niet meer kan ademhalen / blauw wordt
– Wanneer de gegeven adviezen de benauwdheid niet verminderen
– Wanneer je merkt dat je kind suf / slaperig wordt
– Wanneer het kind erg onrustig is
Uiteraard geldt ook voor deze aandoening dat je altijd contact op neemt met een arts als je twijfelt of het zelf niet vertrouwd. Alhoewel medicijnen meestal niet nodig zijn, wordt er soms een corticosteroïd (bijvoorbeeld dexamethason) gegeven om de ontsteking tegen te gaan, waardoor de klachten zullen verminderen.

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Chocolade effectief tegen hoest!

“Kuch, kuch”, ik krijg spontaan een hoestbui, en dat meerdere keren per dag. Jullie waarschijnlijk …