Dineren met dictators

coverAdolf Hitler vond duif heerlijk, Saddam Hoessein was als een kind zo blij met gegrilde karper en Kim Jong-il hield enorm van haaienvinnensoep. Met dit krankzinnige kook- en geschiedenisboek tover je met het grootste gemak de favoriete gerechten van de 26 belangrijkste tirannen van de twintigste eeuw op tafel. Naast de recepten van de lievelingsgerechten wordt van elke dictator een levensschets gegeven. Met Dineren met dictators komen we van alles te weten over het comfort food en de eetgewoonten, de tafelmanieren en de spijsvertering van onder meer Stalin (kip met walnoten), Amin (geitenvlees), Mao (varkensbuik) en Castro (schildpaddensoep). Lees, kook en huiver!

Recensie
Met de nodige fascinatie heb ik me onlangs een middag vermaakt met Dineren met dictators. Het is weer eens een andere benadering, vanuit dit perspectief over 26 bekende dictators lezen. Of is het een nieuwe manier van een kookboek schrijven?

IMG_3154
Er zijn natuurlijk heel wat dictators in de geschiedenis, voor dit boek is gekozen voor tirannen die bekend zijn uit de vorige en/of de huidige eeuw. IMG_3157Op internet zijn er talloze lijstjes met dictaturen en hun leiders te vinden, zoals deze.

Dineren met dictators is volgens een strakke structuur opgebouwd.
De 26 dictators zijn gerangschikt naar continent. Van ieder van hen wordt eerst verteld voor welke gruwelijkheden en welk wanbeleid zij verantwoordelijk zijn. Vervolgens wordt er een wat menselijker kijkje op hen gegeven. Het boek gaat vooral in op hun eetgewoonten en hun lievelingsgerechten. Iedere keer wordt ook het recept van (een van) deze gerechten gegeven.

IMG_3155
Het blijkt maar weer dat foto’s maken van eten een vakmanschap op zich is. Ik vind de foto’s van de gerechten weinig smakelijk en ze nodigen wat mij betreft ook echt niet uit tot het bereiden van de recepten. Daarnaast, ik weet eigenlijk niet of ik nu echt met veel enthousiasme iets zou koken waarvan ik weet dat dat de favoriet van Hitler of Mussolini was …

Wat bij mij ook wat weerstand opriep, was het favoriete recept van Fidel Castro: schildpaddensoep. Vooral de foto bij het recept met de (levende) schildpad staat mij tegen, ik had niet dit gerecht uitgezocht voor het recept, maar een alternatief gezocht.

IMG_3156
Dat neemt allemaal echter niet weg dat Dineren met dictators een fascinerend en boeiend boek is om door te bladeren en in te lezen. Het voorziet je van allerlei weetjes, die je natuurlijk aan de koffietafel op je werk of tijdens een borrel met vrienden om je heen kunt strooien. Wist je bijvoorbeeld dat Hitler vegetariër was en dat het nazi-regime zich druk maakte over kreeften die levend gekookt worden …? Sommige van de tirannen waren in hun voedselkeuze heel bescheiden en aten bij voorkeur hetzelfde als het ‘gewone’ volk, anderen gingen zich te buiten aan langdurige en extravagant diners.

IMG_3158
Wat mij frappeerde was dat het lievelingsgerecht van Saddam Hoessein (Irak) masgouf is. Het visgerecht dat als rode draad door Als de abrikozen morgen bloeien loopt, het boek dat ik onlangs ook gelezen heb.

Dineren met dictators – Victoria Clark & Melissa Scott
Bekijk op bol.comInformatief boek, paperback, 176 pagina’s, Nieuw Amsterdam
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Met mes en stokjes

Als ik dit kookboek in handen krijg, blader ik het even door en valt mijn …

Share
Share