Zelf pepernoten bakken. Ik doe het ieder jaar met mijn kinderen, meestal net voordat de uitzending van de intocht van Sinterklaas op televisie te zien is, soms ook gewoon gezellig tussendoor. We gebruiken dan het ‘gewone’ recept voor pepernoten, klik hier voor dit recept >>>>
Maar hoe doe je dat, wanneer je kinderen coeliakie hebben en geen gluten kunnen verdragen? Dan gebruik je onderstaand recept en kun je toch genieten van de heerlijke geur en smaak van pepernoten!
Nodig:
300 gram glutenvrij meel
4 eetlepels melk of soyamelk
150 gram bruine basterdsuiker
180 gram roomboter
20 gram speculaaskruiden
2 theelepeltjes bakpoeder
eventueel wat zout
Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 160 °C. Doe de boter, de bruine suiker, de speculaaskruiden, het bakmeel en eventueel zout (naar smaak) in een kom en kneed het geheel goed door elkaar. Voeg langzaam, lepel voor lepel, de (soya)melk aan het beslag toe. Goed blijven roeren zodat het een lekker soepel deeg wordt.
Leg bakpapier op de bakplaat. Maak van het deeg allemaal kleine balletjes. Leg deze balletjes op het bakpapier en druk ze allemaal een beetje plat. Zet het bakblik in de oven en Bak de pepernoten in ongeveer 20 minuten lichtbruin en gaar.