Fietsen op fietsen “met-zonder-zijwieltjes”

Er zijn maar weinig kinderen in Nederland die niet op de klassieke manier hebben leren fietsen. Eerst met zijwieltjes, en dan “met zonder zijwieltjes”. Eerst nog met een volwassene die meerent en het zadel vast houdt, later echt los.

Jos
Mijn dochter vond het destijds reuze spannend. Waar haar tweelingbroer al bij de eerste keer oefenen los ging rijden en iedere dag wilde oefenen, moest ik als Trotse Moeder vele dagen met mijn dochter mee-rennen. Wanneer ze “JOS” riep (de letter “L” lukte nog niet goed), mocht ik haar ongeveer een halve seconde loslaten. We hebben wat meters gemaakt samen, voordat ze echt “jos” durfde te fietsen.

Zelfvertrouwen, oefenen en een passende fiets
Wat belangrijk is, behalve het zelfvertrouwen geven aan je kind, en het oefenen, is dat de fiets waarop je kind leert fietsen goed past. Wanneer je kind niet goed bij de trappers kan, of juist mijn zijn of haar knietjes boven het stuur uit komt, is leren fietsen niet goed mogelijk.

Hoe bepaal je de fietsmaat voor je kind?
Fietsmaten zijn aangegeven in ‘inches’. De juiste maat fiets voor een kind kun je het beste bepalen uit een combinatie van leeftijd en lengte, waarbij de lengte doorslaggevend is. De gemiddelde leeftijd waarop een kind ‘los’ leert fietsen ligt tussen de 3 en de 7 jaar. De gemiddelde lengte op die leeftijden is meestal tussen iets minder dan één meter, en ongeveer 1.20 meter. Een handige tabel vind je <hier>

Inchmaten
Voor de passende maten voor een fiets voor jouw kind betekent dit dat je waarschijnlijk een fiets van 12, 14 of 16 inch nodig hebt voor kind wat gaat leren fietsen. Het mooiste is om te kijken naar een fiets met zijwieltjes, zoals deze 14 inch meisjesfiets van Fietsenopfietsen zodat je kind al vertrouwd is met de fiets voordat er geoefend gaat worden ‘met zonder zijwieltjes’.

Stoer of toch prinses-met-pop-achterop?
Wanneer je de juiste maat bepaald hebt, helpt het enorm om naar een fiets te zoeken waar je kind enthousiast van wordt. Dat kan een mini-versie zijn van een ‘grote-mensen-fiets’, zoals een transportfiets, of een echte kinderfiets met een thema. Hoe leuker je kind de fiets vindt, hoe vaker hij of zij zal willen fietsen en echt goed fietsen leer je alleen door veel te oefenen!

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Tips voor het kiezen van de beste kinderfiets

In Nederland is het vanzelfsprekend dat een kind zo snel mogelijk leert fietsen. De meeste …

Share
Share