Hoop voor kinderen met progeria

Er is nieuwe hoop voor kinderen met de ouderdomsziekte progeria. Na veelbelovende dierenproeven wordt nu in het Children’s Hospital in Boston een nieuw medicijn uitgeprobeerd bij 28 progeriapatiëntjes. Dat heeft de Progeria Research Foundation bekend gemaakt. Al eerder werd in 2004 het gemuteerde gen ontdekt dat verantwoordelijk is voor de zeldzame aandoening.

Ouderdomskwalen
De naam progeria komt uit het Grieks en betekent ‘sneller oud worden’. Dat is ook letterlijk wat er gebeurt. Bij kinderen met het Hutchinson-Gilford Progeria Syndroom verloopt het verouderingsproces tien maal zo snel. Zij leven gemiddeld niet langer dan dertien jaar en zien er dan uit als kleine grijsaards; tijdens hun korte leven lijden zij aan allerlei ouderdomskwalen zoals artritis, hersenbloedingen of hartproblemen.

Onderzoek
Progeria komt zelden voor. Naar schatting treft de genetische aandoening slechts een op de acht miljoen kinderen;  wereldwijd zijn 42 gevallen bekend, waarvan 4 in Nederland. Toch vindt men ook bij het befaamde Human Genome Research Institute verder onderzoek naar progeria van groot belang, omdat het informatie kan opleveren over de genen die bij de mysterieuze verouderingsprocessen in het algemeen betrokken zijn.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Medicijn – thriller van Ingrid Oonincx [recensie]

Alleen een klein en machtig eliteclubje weet dat er al jaren een middel tegen veroudering …

Share
Share