De nieuwe Kratz – recensie

Over een kwartier verandert Juliens leven en dus ook dat van Neil. Vanachter de rododendrons aan het einde van de oprijlaan zal een Volvo tevoorschijn schieten, een gezinsmodel met airco. Over veertien minuten en acht seconden kan hij zijn rugzak en zichzelf in de auto deponeren en is hij verlost van het Pelzer-Hoffmann Instituut, nieuwe ouders krijgt hij. Het echtpaar Kratz. Julien Kratz wordt zijn naam.

de-nieuwe-kratz-cover-trotse-moedersDe nieuwe Kratz is het verhaal van Julien en van zijn nieuwe ouders Hildegard en Karl Kratz. Zij besluiten Julien in huis te nemen, nadat zij hun eigen zoon Maikie onder duistere omstandigheden hebben verloren. Julien hunkert naar een gewoon leven, Hildegard naar een gewone zoon. Maar allebei dragen zij een geheim met zich mee dat veel meer gevolgen heeft dan zij kunnen overzien. Een geestige, donkere en geweldig geschreven roman over een onalledaags gezin, schuld en tweede kansen.

Recensie
Ik had de mazzel al in augustus de drukproef van De nieuwe Kratz in handen te krijgen en het geluk dat ik voor een afspraak in het zuiden van het land anderhalf uur in de trein kon zitten lezen. Dit is namelijk een boek wat je uit wilt lezen zodra je er in begint. Je hoeft er niet eens “in te komen”, het zuigt je meteen mee.

nieuwe-kratz-copyright-trotse-moeders-2

’s Avonds ben ik onverantwoord laat gaan slapen. Ik had het boek uit en moest het nog even laten bezinken voor ik echt kon gaan slapen. Wat een prachtig boek!

nieuwe-kratz-copyright-trotse-moeders-3

In het boek spelen met name de volgende 4 mensen een rol:

  • Julien, een jongen die in een soort tehuis is geplaatst door zijn moeder. In eerste instantie zei ze dat ze even zonder hem op vakantie wilde, maar later kwam ze hem nog niet ophalen en ging ze tijdelijk in een huisje bij een ziekenhuis wonen. Julien belt haar meerdere malen per dag om haar stem op de voicemail te horen die ze heeft ingesteld toen ze te moe werd om telefoontjes direct op te nemen.
  • Neil, de kamergenoot en vriend van Julien.
  • Hildegard, de moeder van de overleden Michael. Haar zoon ‘Maikie’ overleed tijdens een open dag op het instituut waar Julien en Neil wonen. Hildegard zit in een praatgroep om het ongeluk van haar zoon te verwerken.
  • Karl, de vader van Michael. Hildegard en hij nemen Julien in huis als hun nieuwe zoon.

nieuwe-kratz-copyright-trotse-moeders-4

Vanaf het eerste hoofdstuk voel je dat er van alles niet klopt. Dat er met alle vier deze mensen iets aan de hand is, wat niet wordt uitgesproken. Het maakt het boek wat dreigend, broeierig, en dat terwijl Julien direct sympathie oproept. Als lezer wil je zo graag dat het met hem goed komt…

nieuwe-kratz-copyright-trotse-moeders-5

Wanneer ik meer over de inhoud zou zeggen, zou ik de toekomstige lezers van dit boek iets ontnemen. Dit is echt een boek wat je zelf moet lezen. Je zult er geen spijt van krijgen. De nieuwe Kratz krijgt van mij 5 sterren, de maximale recensie-score die slechts een aantal keer per jaar toegekend wordt. Dat zou voldoende aanbeveling moeten zijn om dit boek te gaan lezen!

De nieuwe Kratz – Gerard van Emmerik
Bekijk op bol.comPaperback, 224 pagina’s, uitgeverij Nieuw Amsterdam
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Opname levenloos geboren kinderen in Basisregistratie personen mogelijk

Op 3 februari 2019 trad de wijziging van de Wet Basisregistratie personen (BRP) in werking. …

Share
Share