Rondom de zon [recensie]

cover rondom de zonIn 1904 reist de kleine Beryl naar Kenia. In de steek gelaten door haar moeder, wordt ze opgevoed door haar vader en leden van de Kipsigis-stam die in de buurt wonen. Haar ongewone stijl om paarden te trainen trekt de aandacht van Europese expats. Safari-jager Denys verovert haar hart, hoewel hij ook een relatie heeft met de fascinerende Karen Blixen. De liefde van Denys stimuleert Beryl om haar tweede droom – de eerste vrouwelijke bushpiloot van Kenia worden – te realiseren.

Recensie
Wat een fascinerend boek is Rondom de zon! Ik mocht een ongecorrigeerd leesexemplaar lezen en op de achterkant van mijn exemplaar staat dat Rondom de zon een waardige opvolger van ‘Out of Africa’ is. Out of Africa heb ik nooit gelezen, maar ik heb wel de film gezien met Meryl Streep en Robert Redford. En een van de zinnen van Streep, in dat prachtige accent, zal ik nooit vergeten … ‘I had a farm in Africa’. Rondom de zon gaat echter niet over Karen Blixen, maar over Beryl Markham.

IMG_5790

Rondom de zon begint met een korte proloog waarin Beryl in haar eentje in een vliegtuig zit in 1936, ze maakt als eerste vrouw een solovlucht over de Atlantische oceaan van oost naar west. Na drie pagina’s begint het boek pas echt, bij de vroege jeugd van Beryl. Eerlijk gezegd begon ik me na ruim 200 bladzijden af te vragen hoe Beryl eigenlijk in dat vliegtuig terecht komt. Haar levensverhaal staat vol paarden en affaires, maar vliegen speelt pas heel laat een rol in het boek. Storend is het overigens niet, dat levensverhaal is al boeiend genoeg.

IMG_5793
Want Beryl leeft in een tijd, die wij met z’n allen niet hebben meegemaakt, zo’n 100 jaar geleden. Toen Kenia nog een kolonie van Groot-Brittannië was. Toen het nog niet zo normaal was dat vrouwen werken en zeker niet in ‘mannenberoepen’. Toen mensen nog puissant rijk konden zijn en ‘gewoon’ maanden op huwelijksreis gingen naar verre oorden. Toen er nog geen internet was, geen smartphones, auto’s bijzonder waren en ook vliegen nog echt pionieren was. Is dat nog maar 100 jaar geleden …?

Hoe dan ook, Beryl leeft en is jong in the roaring twenties en het is erg leuk om meer te lezen over die tijd.

IMG_5794
Beryl raakt bevriend met Karen Blixen, de auteur van ‘Out of Africa’ en krijgt een relatie met dezelfde man als Karen, Denys Finch Hatton. Achterop het boek en ook op internet wordt over een driehoeksverhouding gesproken. Ze heeft overigens met meer mannen relaties gehad en heeft ook meerdere huwelijken achter de rug, maar Denys lijkt toch wel echt haar grote liefde geweest te zijn.

IMG_5792
Na het lezen van Rondom de zon ben ik op internet wat gaan zoeken naar de hoofdpersonen in het boek. Twee dingen zijn mij daarbij vooral opgevallen.

IMG_5789In de eerste plaats wordt Rondom de zon een historische roman en een gefictionaliseerde biografie ineen genoemd. Ik begrijp de term gefictionaliseerd, maar ik vind eigenlijk dat het boek daarmee tekort gedaan wordt. Alles wat ik op internet over de hoofdpersonen terug vind, komt overeen met wat beschreven is in het boek. Gefictionaliseerd zal met name zitten in de stijl waarin het boek geschreven is.

Rondom de zon leest namelijk net zo prettig en is net zo meeslepend als bijvoorbeeld de familieverhalen van Sarah Lark. Dezelfde tijd (vooruit, deze trilogie speelt iets eerder), dezelfde zelfstandige en vrijgevochten vrouwen, dezelfde onontgonnen omgeving die nog volledig maakbaar is …

FullSizeRender (1)
Het tweede dat mij is opgevallen en dat mij nog wel bezighoudt, is dat de indruk die ik van Beryl gekregen heb uit Rondom de zon toch echt een andere is dan de indruk die ik krijg als ik over haar lees op internet. In het boek lees ik over een vrouw die zich heeft ontwikkeld van onzeker bescheiden meisje dat veel aan haar lot wordt overgelaten tot een zelfbewuste vrijgevochten  zelfstandige vrouw vol zelfvertrouwen.

IMG_5791

Uit wat ik op internet lees (in deze recensie heb ik her en der wat linkjes opgenomen), komt ze over als een redelijk nietsontziende vrouw, die manipuleert en zich niets van anderen aantrekt. Misschien zijn de verhalen gekleurd. En misschien komt het ook doordat Rondom de zon verteld wordt door een ik-figuur, Beryl zelf. Ik denk dat de waarheid in het midden ligt en wat je zoal leest op internet geeft het boek nog wat meer perspectief en kleur.

FullSizeRender

Hoe dan ook, ik vind Rondom de zon een prachtig en fascinerend boek. Door dit boek ben ik ook oprecht nieuwsgierig geworden naar het andere boek van de schrijfster Paula McLain, Een eerste liefde in Parijs dat over Ernest Hemingway gaat.

Rondom de zon – Paula McLain
Historische roman, paperback, 400 pagina’s, uitgeverij The House of Books
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De partycrasher

De “shopaholic-boeken” zijn aan me voorbij gegaan, maar “Verras me” is echt een boek waar …

Share
Share