Gemiddeld zijn er in Nederland 34.000 scheidingen per jaar, er wordt dus door veel Nederlanders alimentatie betaald. Zowel voor kinderalimentatie als partneralimentatie. Ondanks dat het aantal werkende vrouwen flink is gestegen in de afgelopen jaren, zijn er nog altijd veel vrouwen afhankelijk van het inkomen van hun ex-partners. Bij slechts 1 procent van de echtscheidingen wordt namelijk alimentatie aan de man toegewezen.
Wetswijziging alimentatie
In de tweede kamer ligt een wetsvoorstel klaar om de eisen van alimentatie te versoepelen. Zo wordt de betalingsgrens van 12 jaar teruggebracht naar de helft van de huwelijksperiode. Bij relatief korte huwelijken (onder de 3 jaar) hoeft er geen partneralimentatie meer betaald te worden. Vooralsnog is dit enkel een initiatiefwetsvoorstel, maar hopen de partijen achter het voorstel dat de wet binnen een jaar is ingevoerd.
Wegvallen partner
Wat er gaat gebeuren met de alimentatie, blijft dus nog even bezien. Maar wat gebeurt er als het inkomen plotseling wegvalt door bijvoorbeeld het overlijden van deze ex-partner? In die specifieke situatie zijn er een aantal regelingen waar je gebruik van kan maken:
- ANW uitkering
Een uitkering uit de algemene nabestaande wet. Hiervoor kom je in aanmerking als je partner is overleden of als wees als je ouders zijn overleden. Op de site van de Sociale verzekeringsbank staat precies wat de voorwaarden zijn. - Bijzonder partnerpensioen
Heeft de scheiding plaatsgevonden tussen 27 november 1981 en 30 april 1995, dan gelden de regels van het Boon-van-Loon-arrest. Dat houdt in dat er een verdeling van pensioenrechten plaatsvindt. Heeft de scheiding later plaatsgevonden dan hangt het van het pensioenfonds af of er recht is op partnerpensioen, dit heeft te maken met zogenaamde ‘risicobasis’. - Overlijdensrisicoverzekering
Deze verzekering wordt vaak afgesloten bij de aankoop van een huis. Indien een van de partners overlijdt, dan wordt er een deel van de hypotheek afgelost. Als je financieel afhankelijk bent van je partner is het verstandig om na de scheiding deze verzekering af te sluiten. De premie valt erg mee, zeker als je deze verzekering op jongere leeftijd en in goede gezondheid afsluit.
Goede afloop
Helaas zijn dit onderwerpen waar we het liever niet over hebben en het geregel ook vaak voor ons uitschuiven. Toch is het belang om je zaken tijdens het leven goed te regelen voor daarna. Overlijden en echtscheidingen zijn stressvolle situaties en het is al moeilijk genoeg zonder de vervelende financiële gevolgen erna.