Recht op Mediawijsheid

Screenshot 2014-11-24 at 17.24.07Het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties, dat deze maand 25 jaar bestaat, moet meer aandacht schenken aan de toegenomen invloed van media op de levens van kinderen. Daarvoor pleiten kinderen en experts op het gebied van media en digitale kinderrechten met het manifest ‘Recht op Mediawijsheid’.

Het manifest is vandaag in Den Haag aan Kinderombudsman Marc Dullaert overhandigd. In het document zijn tien mediawijze kinderrechten opgenomen die kinderen moeten helpen om zich optimaal en veilig te bewegen in onze mediasamenleving.

Marc Dullaert: “Ik ga het manifest ‘Recht op Mediawijsheid’ zeker voorleggen aan mijn Europese Kinderombudsmannen, want het is een fantastisch stuk”.

unnamed (14)

Tien mediawijze kinderrechten
Het manifest is geïnspireerd door het Kinderrechtenverdrag van de VN. Veel van de onderwerpen waar kinderen tot hun achttiende mee te maken kunnen krijgen, komen in dit verdrag aan bod. Van onderwijs, wonen en gezondheid tot geloof, ouders en vrienden. De kinderen en experts die aan het manifest hebben bijgedragen hebben de volgende tien mediawijze varianten op de kinderrechten geformuleerd:

1. Kinderen hebben recht op toegang tot internet
2. Kinderen hebben recht op veilige media
3. Kinderen hebben recht op mediawijze opvoeding
4. Kinderen hebben recht op mediawijs onderwijs
5. Kinderen hebben recht op online vergetelheid
6. Kinderen hebben recht op vrijheid van meningsuiting in de media
7. Kinderen hebben recht op online privacy
8. Kinderen hebben recht op bescherming tegen schadelijke beelden en teksten
9. Kinderen hebben recht op online spelen
10. Kinderen hebben recht op mediagrenzen

Screenshot 2014-11-24 at 17.25.07

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

VN en Unicef gaan samenwerken met de Smurfen: Small Smurfs, Big Goals!

De Verenigde Naties en Unicef hebben vandaag bekend gemaakt dat de populaire Smurfen het gezicht …