De Grote Oorlog – kijkboek [recensie]

Screenshot 2014-04-17 at 12.20.41De kleine hond Torpedo vertelt aan zijn vrienden Ezel, Kat, Koe en Duif het verhaal van de oorlog. Door zijn ogen ziet de lezer verschillende oorlogstaferelen. In tien grote gedetailleerde prenten van Martijn van der Linden komen verschillende aspecten van de oorlog aan bod.

Recensie

Screenshot 2014-04-17 at 12.04.24De Grote Oorlog is een groot formaat boek, met 10 “dubbele” pagina’s die allemaal over een ander aspect van de Eerste Wereldoorlog gaan. Zo is er een afbeelding “vluchten”, “op zee” en “spionage”. Op iedere grote afbeelding is veel te zien. En natuurlijk is het geen boek waar je vrolijk van wordt. Oorlogen zijn vreselijk.

Dit boek is echter wel uiterst geschikt om samen met je kind te bekijken en om over de Eerste Wereldoorlog te praten. Veel kinderen weten wel het een en ander over de Tweede Wereldoorlog, hebben misschien, net als mijn kinderen, grootouders die deze oorlog mee hebben gemaakt, maar over de Eerste Wereldoorlog is minder informatie beschikbaar. Ook op televisie gaan documentaires en films vaker over de Tweede Wereldoorlog dan over de Eerste.
Screenshot 2014-04-17 at 12.04.55

Dit boek is uitgegeven ter gelegenheid van de 100-ste herdenking van WO I. Het is een goede manier om samen met je kind aandacht te geven aan deze periode. Achter in het boek staan per afbeelding weetjes en feiten over het thema, maar ook zonder die informatie valt er veel te zien en te vertellen.

Door op iedere pagina de hond “Torpedo” en zijn vrienden (Ezel, Kat, Koe en Duif) terug te laten komen, worden de afbeeldingen niet alleen enigszins verluchtigd, maar nodigen ze ook uit tot zoeken en goed bekijken. Ondanks dat het in de categorie “prentenboeken tot 6 jaar” valt, vind ik het meer een boek wat voor wat oudere kinderen geschikt is.

Mijn kinderen zijn in de leeftijd van 7-10 jaar en voor hen vind ik dit een boek waar ik samen met hen in kan kijken en over kan vertellen. Mij oudste pakt het boek ook uit zichzelf en komt dan af en toe wat vragen. Voor kinderen jonger dan 6 vind ik dit thema en de weinig opbeurende afbeeldingen minder geschikt.

De Grote Oorlog – Martijn van der Linden
Een kijkboek over de Eerste Wereldoorlog
Hardcover, 36 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

Screenshot 2014-04-17 at 12.04.39

 

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Waar ben je thuis? – Aaltje van Zweden

Aaltje van Zweden, inderdaad, de vrouw van Jaap van Zweden, heeft een nieuw boek geschreven. …

Share
Share