OSMO Coding [recensie]

osmo-coding-recensie-copyright-trotse-moeders-2Osmo Coding is bedacht door een team van het Tidal Lab dat verbonden is aan de Northwestern University in de USA. Dit team bestaat uit wetenschappers die gespecialiseerd zijn in het onderzoeken, bedenken en ontwerpen van innovatieve en educatieve leermiddelen die gebaseerd zijn op hedendaagse technologie. 

osmo-coding-recensie-copyright-trotse-moeders-1Leren is leuker als je vraagstukken met je handen kan oplossen. Het is bewezen dat kinderen sneller leren in spelvorm. Coding combineert tastbare blokjes met een interactief spel. Dit stimuleert de verbeelding van het kind, inspireert bij het najagen van hun dromen en versterkt het zelfvertrouwen.

Het Osmo spel ‘Coding’ speel je met instelbare fysieke blokjes waarmee je het spelkarakter ‘Awbie’ in alle richtingen kunt laten lopen en springen. Awbie houdt erg van aardbeien. Ieder spelblokje werkt als een codeer commando waarmee je Awbie zo snel mogelijk naar alle aardbeien leidt in een wondere wereld van schuddende bomen.

Met Coding leer je spelenderwijs de basisprincipes van het coderen/programmeren en los je problemen op. Zo leren kinderen om succesvol te zijn in een wereld die steeds digitaler wordt. Osmo Coding is de meest eenvoudige manier om uw kind kennis te laten maken met coderen. Met Osmo Coding kunnen meerdere kinderen samenspelen op één iPad. Er zijn genoeg blokjes zodat twee of meerdere kinderen hun codering kunnen voorbereiden.

Recensie
Zoals jullie misschien weten, ben ik een groot voorstander van het op jonge leeftijd leren programmeren. Dit is één van de 21e eeuwse vaardigheden die kinderen die nu opgroeien nodig zullen hebben. En wanneer ze er jong en spelenderwijs mee starten, leggen ze daarmee een prima basis.

osmo-coding-recensie-copyright-trotse-moeders-3 osmo-coding-recensie-copyright-trotse-moeders-4

Een hele leuke manier om daar mee bezig te zijn is OSMO Coding. Dit spel is geschikt voor kinderen tot een jaar of 12 en vanaf een jaar of 5 en mijn jongste zoon (10 jaar) wilde het graag uitproberen. De set zit in een prachtige doos en bevat een heleboel losse onderdelen. Handig dus om de doos goed te bewaren zodat er geen stukken kwijt raken.

osmo-coding-recensie-copyright-trotse-moeders-5 osmo-coding-recensie-copyright-trotse-moeders-6

Belangrijk is om de goede afstand van de iPad (iPad mini of iPad Air) en de speelstukken in te stellen. Het spel (de App is gratis te downloaden) helpt daarbij. En daarna worden alle handelingen die je kind uitvoert met de losse onderdelen, ‘gezien’ door OSMO en zichtbaar gemaakt in het spel van OSMO Coding. Kijk hieronder maar hoe dat gaat

Je ziet dat mijn zoon een bepaald ‘code’ maakt met de losse onderdelen en dat Awbie (het spelfiguur wat je op het scherm van de iPad ziet bewegen) uitvoert wat de code is. Dit is een vorm van programmeren die heel logisch is en al heel snel door kinderen wordt begrepen. Je hoort mijn zoon aan het eind van het filmpje ook zeggen dat hij “5 stappen” in plaats van 4 had kunnen doen. Dat ontdekt hij zelf, omdat hij het systeem doorkrijgt achter de opdrachten.

osmo-coding-recensie-copyright-trotse-moeders-7 osmo-coding-recensie-copyright-trotse-moeders-9

De opdrachten worden steeds gecompliceerder, maar zijn prima te doen en worden steeds met enthousiaste geluiden en beelden beloond. Van alle aardbeien die je in het spel verzamelt kun je plantjes planten en daarvan krijg je dan weer allerlei gekleurde aardbeien en daarmee kun je dingen kopen. Zo kun je een tent, een slaapzak en een kampvuur kopen. Het ziet er allemaal erg positief en vriendelijk uit.

osmo-coding-recensie-copyright-trotse-moeders-10 osmo-coding-recensie-copyright-trotse-moeders-11

Ik ben erg enthousiast over dit soort speelgoed. Aan ouders die vinden dat hun kind(eren) door dit soort games alleen maar meer tijd achter schermen doorbrengen, wil ik graag zeggen dat ik mijn kinderen liever met dit soort games bezig zie, dan voor de televisie zie hangen. Natuurlijk moet een kind niet de hele dag voor een scherm zitten, maar dit is toch een veel interactievere vorm van schermtijd dan vele andere games en het combineert fysieke speelstukken met een app.

osmo-coding-recensie-copyright-trotse-moeders-8

De vaardigheden die van je kind gevraagd worden en die spelenderwijs worden aangeleerd, zijn echt belangrijk. Zeker in een tijd waarin je vrijwel in geen enkele baan meer zonder een of andere vorm van digitale apparatuur kunt werken. Een automonteur moet leren om te gaan met de computeronderdelen in een auto, een planning wordt meestal in een computer gemaakt, bestellingen gaan vaak digitaal. Het is gewoon een andere tijd, die andere vaardigheden vraagt en OSMO Coding maakt het heel aantrekkelijk om deze te ontwikkelen!

OSMO Coding bestel je hier >>>>

Wij hadden eerder al het spel OSMO Tangram gerecenseerd (klik <HIER> voor de review).

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Programmeren voor kinderen

Word een programmeur en maak je eigen computergames. Leren programmeren wordt alsmaar belangrijker in de 21ste …

Share
Share