ZOOmeravond in Artis – verslag

Artis is één van onze favoriete dierentuinen. Aan de ene kant heeft het voor ons nostalgie; mijn man en ik gingen vroeger ook vaak naar Artis. Maar door de verbouwingen van de afgelopen jaren is het ook een dierentuin van nu. Met veel “natuurlijke” ruimtes voor de dieren, die op bepaalde plekken zich ook vrijelijk tussen de bezoekers bewegen. Een feest voor jong en oud.

zoomeravond

Wij hebben al menig bezoek gebracht aan Artis met onze drie kinderen van 6 jaar, 8 jaar en 10 jaar (alle drie meiden). Maar nog niet eerder tijdens een ZOOmeravond. Dit zijn alle zaterdagen in de maanden juni, juli en augustus. Tot voor kort…

Zaterdag 1 augustus gingen wij heerlijk een dagje op pad met onze drie meiden en een van hun vriendinnetjes. Een bezoekje waar ze enorm veel zin in hadden. Het vooruitzicht van het zien van de dieren en een bezoekje aan de Artis speeltuin zorgden al voor veel voorpret in de autorit daarnaartoe. Tijdens de ZOOmeravonden is Artis open tot zonsondergang. Tot rond een uur of 21.30 – 22.00 uur, dus bepakt met een fles water en wat snacks betreden wij het park.

foto 2
Space trip in het Planetarium

De sfeer is anders dan reguliere Artis openingsdagen. Door de uitgebreidere openingstijden, is de sfeer relaxt. Mensen nemen ruimschoots de tijd voor alles. Geen gehaast of gedrang bij het bezichtigen van specifieke dieren, maar lachende gezichten overal.

Tijdens een ZOOmeravond biedt Artis allerlei extra’s. Een workshop voor kinderen, speciale rondleidingen (de avond rondleiding over de avondrituelen van de dieren is echt een aanrader), het voorlezen van een prentenboek, prachtige en erg interessante space trip in het Planetarium (ook echt heel erg leuk) en heel veel live muziek! Eigenlijk teveel om alles te kunnen doen op één dag. En ook hier was ook alles heel relaxt en aangenaam. Echt een vakantiesfeer.

picknicken
Picknicken bij Artis

Naarmate de dag vordert, komen de kleedjes tevoorschijn en worden alle grasveldjes en bankjes bezet met groepen mensen die lekker gaan borrelen en eten. Hoe sfeervol, hoe gezellig! De ene met zelf meegebrachte en zeer uitgebreide picknicks, de andere met kant-en-klare producten uit de supermarkt.

zoomeravond artis optreden zien tussen de dieren door
Tussen de dieren door genieten van optredens

En velen met al het lekkers dat Artis speciaal op ZOOmeravonden aanbiedt: diverse producten van de BBQ of een heerlijke Artis picknick met lekkere tapas. Bij de muziektent is het druk, daar wordt volop van de live entertainment genoten. Sommigen gaan dan juist specifieke dieren bezoeken en anderen trekken zich terug op één van de vele grasveldjes tussen de dieren in het park.

En dat is misschien nog wel het allerleukste van deze dag: het gevoel dat het een hele bijzondere dag is en dat je heerlijk gewoon tussen de dieren kunt zijn. Alsof je niet op bezoek bent maar er gewoon even bij hoort…

zoomeravond artis muziektent

Wat de sfeer nog extra bevordert, is de geweldige moestuin beplanting die Artis dit jaar voor het eerst heeft. De eetbare tuin bestaat uit groenten, bloemen, planten en kruiden. Allemaal eetbaar voor dieren uit de dierentuin. Zo aangelegd alsof het sierbeplanting is. Werkelijk waar: prachtig!

We hebben ons laten vertellen dat verschillende planten, groenten, bloemen en kruiden dagelijks geplukt en gevoerd worden aan de dieren. Nu vooral nog aan de kleine herbivoren, zoals vogels, reptielen, aapachtigen en knaagdieren. De grote grazers krijgen aan het einde van het seizoen hun portie. Zij eten dagelijks zoveel, dan anders alles uit de tuin zo weg is.

zoomeravond artis eetbare tuin

Met de eetbare tuin heeft Artis een mooie sfeervolle tuin gecreëerd voor de bezoekers en een stap in duurzaamheid genomen, maar het is vooral een toegevoegde waarde aan het dieet van de dieren. Zoveel variatie waren ze hiervoor niet gewend. De dieren krijgen nu te maken met meer verschillende smaken en andere manieren van aanbieden: bijvoorbeeld een hele stengel met blaadjes. Daarnaast zullen ze sommige eetbare planten moeten leren eten. Kruiden zoals tijm of munt geven een veel heftiger smaaksensatie dan de groente die ze normaal gewend zijn. Net als je eigen kinderen als ze iets nieuws eten krijgen.

foto 1

Ik heb zelf een moestuin thuis en ik liep vol bewondering rond. Zo mooi! Het is echt net een border en zo’n goede oogst. Wat een goed idee! Ik hoop dat ze goede ervaringen met dit eerste moestuin jaar hebben en dat het de nieuwe trend bij dierentuinen wordt.

Op de terugreis waren we er dan al snel uit. Wij gaan serieus het voorbeeld van Artis volgen en onze moestuin veranderen. En zeker vaker naar een ZOOmeravond van Artis. Zo voldaan en relaxt zijn wij nog niet eerder naar huis gereden na een dierentuin bezoek!

Share

About Saray

saray@hupemail.nl'
Met mijn man en onze drie dochters, huisdieren en veel boeken, woon ik in West-Friesland. Ik ben actief in de gemeente waar ik woon, werk fulltime, kook en tuinier graag en ben bovenal moeder.

Check Also

Terug in Burgers’ Zoo: wat is er veranderd?

Ein-de-lijk konden we weer naar Koninklijke Burgers’ Zoo. Na een lange periode van voorzichtig zijn …

Share
Share