40 weken zwangerJe baby
Week 40 alweer. Je baby brengt zijn laatste dagen in jouw buik relatief rustig door. Hij is nu zo’n 50cm en weegt ongeveer 3400 gram. Hij kan simpelweg geen kant meer op en zit zijn tijd uit. Net als jij waarschijnlijk…

Je lijf
Ook jij zit te wachten. De meeste vrouwen hebben rond deze tijd de babykamer wel op orde, de kleertjes liggen klaar. Toch kan het nog rustig 2 weken duren, voordat je kindje beslist eruit te willen komen. Frustrerend misschien, je wilt zo graag. Maar forceren heeft geen enkele zin, het komt wanneer het komt.

Het komt (niet)
Of niet. Ergens deze week is jouw uitgerekende datum. Maar wat nou als je baby eenvoudigweg besluit te blijven zitten, waar hij zit? Slechts 2% van de Nederlandse vrouwen bevalt tenslotte precies op de uitgerekende datum.. Als hij na twee weken na de uitgerekende datum nog niet tevoorschijn gekomen is, is hij ‘overdragen’. Er wordt dan (eventueel) besloten om de baby te halen door weeën kunstmatig op te wekken. Want naarmate je meer richting de 43 weken gaat, neemt de hoeveelheid huidsmeer van je baby af en droogt zijn huidje steeds meer uit. Ook de placenta kan gaan verbenen, waardoor deze minder goed kan functioneren en de conditie van je baby achteruit kan gaan. Allemaal goede redenen om je baby na week 40 extra goed in de gaten te houden.

Strippen
Als de gynaecoloog vindt dat het tijd is voor je baby om geboren te worden, zal hij of de verloskundige eerst proberen te strippen. Met een vinger worden je vliezen een beetje van je baarmoedermond losgemaakt, waardoor er een bepaald hormoon (prostaglandine) aangemaakt wordt. Sommige vrouwen voelen het nauwelijks. Anderen vinden het hoogst onaangenaam.

Weeën opwekken
Als het strippen niks heeft opgeleverd, kan er in het ziekenhuis begonnen worden met het opwekken van de weeën. Er bestaat een hele waslijst aan manieren om zelf je weeën op te wekken. Zo wordt gezegd dat het eten van ananas of heel gekruid eten zou helpen. Bewegen, sex, het drinken van tonic en masseren met wonderolie zou ook helpen. Niets van dit alles is (wetenschappelijk) bewezen, maar goed, je weet nooit en als je van ananas houdt, is het geen straf. Baat het niet dan schaadt het niet.

Het opwekken van weeën gebeurt in het ziekenhuis. Eerst wordt gekeken of de baarmoedermond al wat zachter is geworden en een beetje open is gaan staan. Is dit niet het geval, dan krijg je eerst een hormoongel, die hiervoor moeten zorgen. De weeënopwekkers zelf krijg je door middel van een infuus. Al naar gelang de voortgang, krijg je meer of minder hormonen.


Kraamperiode

Je kraamperiode zijn de eerste 10 dagen na de bevalling. De meeste vrouwen hebben dan de hulp van een kraamhulp in huis. Zij is er voor jou en voor je baby. Ze kijkt of jij wel voldoende rust neemt en goed eet. En ze helpt je met de verzorging van je baby. Want zeker als het je eerste kindje is, is alles nieuw. Ook houdt ze de gezondheid van je kleintje goed in de gaten. De verloskundige komt in deze periode ook nog een keer langs om alles te checken.

Hielprik en gehoortest
Ergens tussen de 5e en de 8e dag komt de wijkverpleegkundige om bij je kindje de hielprik en de gehoortest af te nemen. Bij de hielprik worden er een paar druppeltjes bloed uit de hiel van je kindje afgenomen. Dit bloed wordt getest op een aantal aangeboren aandoeningen. Het gaat hierbij om stofwisselingsziekten, die bij een vroege opsporing goed behandeld kunnen worden.

De gehoortest gaat door middel van een heel klein dopje met een luidsprekertje in het oortje, dat trillingen afgeeft. Een gezond oor geeft het geluid van deze trillingen weer terug. De trillingen worden geregistreerd door het dopje. Je kindje merkt er niets van. Grote kans dat hij er gewoon doorheen slaapt.

Aangifte
De baby moet binnen 3 werkdagen na de geboorte worden aangegeven bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar je kindje is geboren. Ook moet je je kindje aanmelden bij de verzekering. Ook is het altijd goed om je huisarts te laten weten dat je baby geboren is. Vaak komt de dokter wel even op kraamvisite om de nieuwe aanwinst te bewonderen.

Lees ook:
39 weken zwanger
41 weken zwanger
Lees alle 42 zwangerschaps- weken op een rij >>>

Share

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'

Check Also

De hielprikscreening wordt verder uitgebreid

De neonatale hielprikscreening wordt komende jaren uitgebreid met twaalf extra aandoeningen. Begin 2017 werden er …

Share
Share