Het Rijksvaccinatieprogramma

De overheid wil alle Nederlandse kinderen beschermen tegen gevaarlijke en soms dodelijke infectieziekten via het Rijksvaccinatieprogramma. Binnen het programma krijgen kinderen prikken tegen een aantal infectieziekten.

Vaccinatie is niet verplicht
Deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma is niet verplicht. De overheid nodigt ouders uit hun kinderen te laten inenten. Meer dan 95% van de ouders laat hun kind inenten.

Gratis
Ouders hoeven niets te betalen voor vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma. De kosten worden betaald door de overheid. De enige voorwaarde is dat het consultatiebureau of de GGD de vaccinaties uitvoert met de officiële vaccins.

Drie fasen
Kinderen krijgen de vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma in 3 fasen. De eerste fase loopt van de geboorte tot de baby 14 maanden is. De tweede fase volgt als het kind 4 jaar wordt. Rond het 9e jaar komt fase 3.

Combinatie van prikken beter
Kinderen krijgen meerdere vaccins tegelijk. Voor het afweerapparaat van het lichaam (immuunsysteem) is dat geen probleem. Ook geeft de combinatie van vaccins geen extra of heftiger bijwerkingen dan losse vaccins. Omdat elke prik een kans op bijwerkingen geeft, is het juist beter om meerder vaccins te combineren in één prik.

Wil je het vaccinatieschema zien om te weten wanneer welke inentingen worden gegeven? Klik hier>>

Bron: Het Rijksvaccinatieprogramma

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Vaccin vrij

Op de achterkant van Vaccin vrij staat dat de auteur 15 jaar geleden heeft besloten …