Gehaakte lappenpoppen – 2 [recensie]

gehaakte-lappenpoppen-2-recensie-copyright-trotse-moeders-coverMet Gehaakte lappenpoppen 2 wordt de lappenpoppenfamilie uitgebreid met nieuwe lappenpoppen, mini-versies (voor de kleine handjes!) en kleertjes. Sascha Blase-Van Wagtendonk ontwierp in totaal 15 lappenpoppen om te haken. De haakpatronen worden stap voor stap uitgelegd, inclusief stappenfoto’s om een lappenpop in elkaar te zetten en informatie over verschillende haakgarens. De schattige foto’s brengen de lappenpoppen tot leven. Een leuk en origineel amigurumi haakboek!

Recensie
Handwerken  is hot, haken is hip. En met Gehaakte Lappenpoppen 2 van Sascha Blase-Van Wagtendonk kan je weer even voort. Zoals de titel al verraadt, het is niet het eerste boek van Sascha, een jaar geleden kwam het eerste deel van Gehaakte Lappenpoppen uit. Gehaakte Lappenpoppen 2 is een mooie opvolger met babydiertjes van dieren uit het vorige deel, maar ook nieuwe dieren in zowel moeder-als kinduitvoering en eenvoudige kleertjes voor de lappenpoppen.

gehaakte-lappenpoppen-2-recensie-copyright-trotse-moeders-a2

Ik ben al langer fan van de patronen van Sascha Blase. Ik vind ze vrolijk en origineel en ze zijn echt niet moeilijk om te maken. Zelfs als je net bent begonnen met haken, zijn deze lappenpoppen in Gehaakte Lappenpoppen 2 goed te maken.

gehaakte-lappenpoppen2-konijn-foto-copyright-trotse-moeders-isoldeOké, ik zou dan niet direct beginnen met de wat meer uitdagende steek van de kop van het lammetje, en misschien is het inhaken van de buik van de uiltjes of het gezichtje van de pinguïn in het begin ook een beetje lastig. Maar los van die voorbeelden zijn er nog genoeg patronen over om veel ervaring mee op te doen. De patronen uit bijvoorbeeld dit boek zijn echt wat lastiger door het gepriegel bij de poten.

Het leuke van de lappenpoppen is ook dat je maar weinig materiaal nodig hebt. Garen natuurlijk, en een haaknaald en een stopnaald voor het in elkaar zetten. Verder heb je een beetje vulling nodig voor de kop en veiligheidsoogjes (en soms een -neusje). Dat laatste hoeft overigens niet, je kan ook prima oogjes borduren, voor kleine kindjes kunnen immers ook veiligheidsoogjes gevaarlijk zijn.

De lappenpoppen in Gehaakte Lappenpoppen 2 zijn allemaal gemaakt met Scheepjes Stonewashed garen. Mooi zacht en pluizig garen, maar iets minder geschikt als je nog niet zo lang haakt. Uithalen, als je met dit garen een foutje maakt, is niet zo handig. Als je nog niet zo lang haakt, adviseer ik je ander garen te gebruiken, zachte gladde katoen bijvoorbeeld.

Ik was ook blij met de foto aan het begin van het Gehaakte Lappenpoppen 2 waarop negen verschillende uitvoeringen van hetzelfde konijn te zien zijn. Allemaal met verschillend garen gemaakt. Per uitvoering is aangegeven welk garen en hoe groot het konijn is geworden.

gehaakte-lappenpoppen-2-recensie-copyright-trotse-moeders-a5

De patronen zelf zijn heel duidelijk geschreven. Voorin Gehaakte Lappenpoppen 2 staan plaatjes waarop je kunt zien hoe je de verschillende steken maakt. Mocht je het dan toch nog een beetje lastig vinden, op YouTube zijn heel veel filmpjes te vinden waarop de steken stap voor stap worden voorgedaan. Laat je niet kisten en kijk even rustig naar zo’n filmpje, voor je je haaknaald en garen in een hoek gooit.

gehaakte-lappenpoppen-2-recensie-copyright-trotse-moeders-a3

De patronen zijn dus duidelijk beschreven, inclusief aanwijzingen voor het in elkaar zetten van de lappenpoppen. Ik heb tot nu toe uit Gehaakte Lappenpoppen 2 alleen nog maar het lammetje gemaakt. Het was een cadeautje voor ons pasgeboren buurkindje.

gehaakte-lappenpoppen2-lammetje-foto-copyright-trotse-moeders-isolde

De andere twee voorbeelden die je ziet zijn het konijn en de robot uit het eerste deel.

gehaakte-lappenpoppen2-robot-foto-copyright-trotse-moeders-isolde

Er staan nog wel veel lappenpoppen in het boek die hoog op mijn verlanglijstje staan om te maken. De minikrokodil bijvoorbeeld (en de mama uit deel 1), of de kleine pinguïn en mama- en babyvos. En ik vind het nijlpaard zo’n schatje …!

gehaakte-lappenpoppen-2-recensie-copyright-trotse-moeders-patroon

En dan moeten er natuurlijk ook nog kleertjes in Gehaakte Lappenpoppen 2 gemaakt worden. Ze zijn heel erg leuk: een jurkje en een truitje voor zowel de grote als de kleine lappenpop, en mijn jongste dochter zou dan ook heel graag een jurk voor haar konijn willen hebben …

gehaakte-lappenpoppen-2-recensie-copyright-trotse-moeders-a6

Ik vind Gehaakte Lappenpoppen 2 een bijzonder geslaagd boek. Als je van haken en handwerken houdt, is dit boek zeker een aanrader. Er staan veel patronen in waar je je eigen kinderen, neefjes en nichtjes een groot plezier mee zult doen.

Gehaakte lappenpoppen 2 – Sascha Blase-Van Wagtendonk
Paperback, 96 pagina’s, uitgeverij Kosmos
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Be the best you planner, van mom in balance, uitgebracht door Kosmos Uitgevers

Be the best you planner, van mom in balance, uitgebracht door Kosmos Uitgevers

Hoe vaak ik al niet aan lijstjes, to-do schriftjes, briefjes, reminders en andere systemen ben …

Share
Share