39 weken zwanger


Je baby
Heel veel meer groeit je baby nu niet meer. Met een gemiddelde van 3300 gram en 49 cm zit jouw kindje op het gewicht waarmee hij ook geboren zal worden. De groeistuipen van het begin zijn nu wel over. Gelukkig maar, want jij zal wel het gevoel hebben dat er nu echt niets meer bij kan in je buik.

Je lijf
Dat de laatste loodjes het zwaarst wegen, ondervind jij nu aan den lijve. Je had waarschijnlijk nooit gedacht dat je buik zó groot kon worden. Het leuke is wel dat je je baby nu echt goed kan voelen, waarschijnlijk al een tijdje. Hoewel hij soms naar kan schoppen tegen ribben of ingewanden, is het toch ook wel een gezellig gevoel, je bent nu nog zo samen.

De bevalling is begonnen
Op de televisie of in films geeft de vrouw in kwestie een gil, grijpt ze naar haar buik en iedereen weet: oh, de bevalling is begonnen. Een paar keer kreunen en meepuffen en de baby is geboren. In het echte leven gaat dat vaak niet zo. Een gemiddelde bevalling duurt 12 uur, gerekend vanaf het allereerste begin. Sommige vrouwen bevallen in minder dan een uur, anderen doen er 2 etmalen over. Ook het begin van de bevalling kan zich op verschillende manieren aandienen. Soms ook is het loos alarm.

Harde buiken
Harde buiken (ook wel Braxton-Hicks contracties genoemd) komen gedurende de hele zwangerschap voor en zijn loos alarm. Waar ze precies toe dienen is nog altijd niet duidelijk, ze leiden in ieder geval niet tot het opengaan van de baarmoedermond en zijn daarom ook geen startsignaal van de bevalling. Harde buiken zijn samentrekkingen van de baarmoeder en worden gezien als het oefenen van de spieren. De buik voelt daarom ook zo hard aan. Hoewel sommige vrouwen harde buiken pijnlijk vinden, zijn het nog geen weeën, ze duren vaak ook langer dan een gemiddelde wee. Als je last hebt van harde buiken, kan je het beste eventjes gaan liggen. Vaak gaan ze dan vanzelf weer over.

Voor- of oefenweeën
Als je uitgerekende datum nadert, kunnen de harde buiken pijnlijker worden. Dan noemen we ze oefenweeën. Oefenweeën worden gezien als een voorbereiding op de naderende bevalling. Het hoofdje van de baby wordt nog dieper het bekken ingeduwd en de baarmoeder en de baarmoedermond worden voorbereid op de uitdrijving. Maar nog steeds is er geen sprake van ontsluiting. Voorweeën kunnen al een paar weken voor de bevalling opkomen. Vaak zijn ze pijnlijk en kunnen soms wel een paar uur om de 3 minuten komen, om daarna weer te verdwijnen. Vaak ook zijn ze minder regelmatig. Kenmerkend voor voorweeën is dat ze niet erger worden naarmate de tijd vordert en dat ze ook weer overgaan.

Verliezen van de slijmprop
Tijdens je zwangerschap wordt je baarmoedermond afgesloten door een slijmprop. De slijmprop ziet eruit als een klein, glazig propje, soort van doorzichtig plastic, maar dan niet zo hard. Aan het einde van je zwangerschap laat deze los en komt het eruit. Dat kan al een paar weken voor de bevalling gebeuren en betekent nog steeds niet dat je bevalling begonnen is.  Soms beginnen de weeën wel vrij snel na het verliezen van de slijmprop. Dan was het dus duidelijk wel een startsein. Het kan ook gebeuren dat de slijmprop met een wee mee naar buiten komt, dat je bevalling al begonnen was. Of dat je hem verliest op de wc, dan weet je niet eens dat je hem verloren bent. Oftewel, het is bij iedereen weer anders. Het kan dus een startsein zijn, maar dat hoeft niet.

Het breken van de vliezen
In 7 van de 10 gevallen begint de bevalling binnen 24 uur als je vliezen eenmaal gebroken zijn. Wel een startsein dus! Vaak wordt gedacht dat als je vliezen breken, je ineens een enorme plas water verliest. Sommige vrouwen durven daarom de laatste weken al niet meer naar de supermarkt uit angst voor genante situaties. Nou, daar is niks gênant aan, hoor. En trouwens, vaak gaat het verliezen van het vruchtwater druppelsgewijs. Als het hoofdje van je baby al diep in je bekken ligt, komt het vruchtwater er maar mondjesmaat uit. Geen hele plassen tegelijk dus! Laat wel altijd je verloskundige weten dat je vliezen gebroken zijn, al hoef je haar hiervoor niet ’s nachts haar bed uit te bellen. Dat moet je wel doen als:

-het vruchtwater bruin of groen is
-je nog geen 37 weken zwanger bent
-je baby in een stuit ligt.
Als je weeën na 24 uur nog niet spontaan op gang gekomen zijn moet je naar het ziekenhuis, omdat de kans op infecties bij de baby dan groter wordt.

Weeën
Weeën beginnen vaak met een zeurende pijn onder in je buik. Een soort krampen, ze komen en ze gaan. Ze worden steeds regelmatiger en ook steeds pijnlijker. Weeën komen regelmatig en worden steeds pijnlijker. Tussen de weeën door heb je gelukkig geen pijn. In het begin denk je nog: oh, als dit het is.. Dan weet je dat je er nog niet bent… Ook als je twijfelt of dit nou weeën zijn, is de kans groot dat de bevalling nog niet begonnen is. Weeën geven een specifieke pijn, die je herkent als ‘nooit eerder gehad’ op het moment dat het daadwerkelijk begonnen is.

Een bevalling verloopt bij iedereen weer anders. De één vond het meevallen, de ander vond het vreselijk. Eén ding is echter bij iedereen gelijk: als je eenmaal je baby in je armen hebt, ben je alles heel snel weer vergeten..

Lees ook:
38 weken zwanger
40 weken zwanger
Alle 48 zwangerschaps- weken op een rij

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'

Check Also

Risico voor moeder en kind bij inleiden bevalling zonder medische indicatie

Wereldwijd kiezen steeds meer vrouwen voor het inleiden van een bevalling voordat de baby volledig …