41 weken zwanger


Je baby
Heel veel groter zal je baby nu niet meer worden in je buik. Zelfs niet als hij tot week 42 blijft zitten. Zoals uitgelegd bij wo weken zwangerschap is simpelweg niet genoeg ruimte in de baarmoeder om nog flink te groeien. Maar met zijn 50 cm en 3400 gram is hij ook groot genoeg om gezond geboren te worden.

Je lijf
Voor jou is het deze dagen voornamelijk wachten. Nog wat laatste dingetjes in orde brengen misschien. Maar de meeste moeders hebben rond deze periode alle belangrijke dingen rondom de geboorte en de komst van hun nieuwe kindje wel geregeld. Als dat bij jou niet zo is, heb je nu nog (heel) even wat tijd om wat laatste dingetjes te doen.

Na de bevalling
Als dit je tweede, derde of misschien wel vierde kindje is, weet je hoe je leven kan veranderen na de geboorte van een kind. Vooral de eerstgeborene heeft een reuze invloed op je leven. Na de bevalling blijft geen steen meer op de andere staan, maar daar kom je snel genoeg achter. Het is ook maar helemaal de vraag hoe groot jij de impact laat zijn. De één laat zich overweldigen, de ander reageert tamelijk laconiek. Hier is, zoals in de meeste dingen, geen goed of kwaad. Laat het maar gewoon over je heen komen.

Zo snel mogelijk van je buikje af
Je hoort verhalen over jonge moeders die vrijwel direct na de geboorte van hun zwangerschapsbuikje verlost zijn. Meestal gaat het dan over actrices die vijf personal trainers en drie nannies tot hun beschikking hebben. En een kok, die de hele dag frisse salades voor ze in elkaar staat te draaien. Bij de wat gemiddelder moeder duurt het even voordat ze weer in haar oude strakke spijkerbroek kan. En dat is helemaal niet erg. Met een beetje goede wil kan je een heel eind komen. Wel is het zo dat hoe meer er tijdens de zwangerschap aan extra’s bijgekomen is (los van het gewicht van de baby, placenta, extra bloed etc.), hoe meer er na de bevalling vanaf moet. Iedere dag een half uurtje buikspieroefeningen doen, doet ook wonderen. Maar daar moet je wel het type volhouder voor zijn. En zeker met een kersverse baby in je handen is dat niet altijd even makkelijk. Het beste is om er het eerste half jaar maar niet al teveel aandacht aan te besteden. Als alles weer helemaal op rolletjes loopt kan je je energie wel aan je buikje geven. En tot die tijd is het een mooi aandenken aan een bijzondere tijd!

Lees ook:
40 weken zwanger
42 weken zwanger
Lees alle 42 zwangerschaps- weken op een rij

Share

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'

Check Also

Etos mama buikbalsem

Deze buikbalsem is een intensief verzorgende huidbalsem die speciaal is ontwikkeld voor het tegengaan van …

Share
Share